2020-06-10 193 浏览
第一次黎海之恋商场,陆续都有食肆开业。睇马祖标榜药膳有关的粉面,都有gimmick, 就试下。1.虫草花药膳农场鸡米线+爱文芒果茉莉花茶米线比起外面食开的稍幼身,但好滑!亦完全唔会断开,软硬适中。主角当然系鸡,都有几块鸡件,鸡肉几有香味,且竟然非常滑,正。配料则有好多虫草花,仲有少量木耳及菜,药膳汤底有d杞子、红枣。但其实完全冇药膳味亦都唔会有药材苦味。2.药膳养生汤墨鱼春卷拼白菜猪肉饺米线+蜂密茉莉花茶。白菜猪肉饺味道一般,饺皮唔会太厚,质感我几钟意。此药膳汤底又有少少唔同味道,相对会甜少少,而都系冇咩药膳味...墨鱼春卷唔系炸果种春卷,系好似狮子狗咁长型,用面粉同少量墨鱼肉猜成,甜甜地。味道真系好普通。3.饮品蜂蜜茉莉花茶几清新,少少蜂蜜味配有淡淡的茉莉花香,值得一试。爱文芒果茉莉花茶就真系伏,好甜,人造味好浓...4.上汤时蔬时疏系生菜,都系用差唔多味嘅药膳汤浸住。生菜清清地,冇咩特别。但份量真系比较少 ...整体食物味道好坏参半,食鸡真系质素好满意,其他食物就睇你识唔识选择,哈哈。同埋唔好对药膳有太大期望。

1.虫草花药膳农场鸡米线+爱文芒果茉莉花茶
虫草花药膳农场鸡米线

配料则有好多虫草花
亦都唔会有药材苦味。

2.药膳养生汤墨鱼春卷拼白菜猪肉饺米线+蜂密茉莉花茶。
药膳养生汤墨鱼春卷拼白菜猪肉饺米线

3.饮品
爱文芒果茉莉花茶就真系伏,好甜,人造味好浓...

4.上汤时蔬
上汤时蔬