2021-11-15 465 浏览
身为一名米线控,时不时都留意住有咩好味米线食,而呢间超有人气嘅云南小锅米线更系我一直都好想试嘅舖头之一🤪 去到前排终于有机会一试,果然无令我失望,即刻晋身我最爱嘅米线头三名🥰一场嚟到,当然试试佢个皇牌米线啦!当中都有唔少𩠌,包括鸡丝、腩肉同螺旋藻😋 先讲下主角米线,口感烟韧,唔会过软过硬,系我钟意嘅口感😍 另外,汤底嗌咗小小辣,仲食到少少酸味,浓味得嚟又唔太油👍🏻 不得不赞佢个鸡丝,听闻系人手撕嘅,撕得好碎,劲入味,而且份量仲唔少添!腩肉亦煮得好腍身好香口!而螺旋藻就正正常常,几钟意佢唔会太索汁,食多少少都唔怕😆另外,一向热衷于食炸酱做𩠌嘅我今次都唔例外,嗌咗炸酱同猪软骨😙 佢嘅炸酱好香口,明显炒过嚟,仲煮得相当入味,捞埋米线一齐食好正🤩 不过「食得炸酱抵得渴」,食耐咗真系有啲咸。而猪软骨都几唔错,有三大嚿,每嚿肉都煮得几腍,但可以再煮腍啲,如果连骨都再腍啲就更正!而呢个汤底因为炸酱嘅关系变得辣少少,更加惹味,相当唔错😋见佢仲有醉猪手食,平时坊间好少见,所以我哋都嗌咗份嚟食,呢个价钱有三大嚿都算抵😌 食落猪手依然爽口,充满骨胶原,略嫌花雕酒味唔够重,同埋腍啲会更易入口🙈总括而言,呢间人

皇牌米线

猪软骨炸酱小窝米线

醉猪手

冻饮
总括而言,呢间人气米线舖嘅米线真系好啱我心水,一嚟够晒烟韧,二嚟汤底浓郁惹味,特别钟意佢嘅鸡丝同炸酱,鸡丝啲肉撕得好碎好细条,绝对系诚意之作😝 不过位置比较偏僻,而且星期六日嚟更加要等好耐,所以比较建议平日嚟😎

皇牌米线
猪软骨炸酱小窝米线