餐厅: 嘉麟樓
资讯:

2023-09-22 2805 浏览
之前我去左米芝莲一星既半岛酒店嘉麟楼饮茶🫖 果然水准一流🥰🥰- 餐前小食:琥珀合桃🌰 (送的)半岛酒店既琥珀合桃非常出名😍大家可以独立包装咁买返屋企食🫶每一粒琥珀合桃都晶莹通透☺️甜而不腻麦芽糖浆包住粒粒合桃配上白芝麻🤤香甜酥脆果仁油香慢慢渗出🤭真系越食越上瘾🤫- 匈牙利鬈毛猪叉烧包🐖 $96包体松软,空气感重~略带甜味的内馅叉烧油脂丰富,有肉香🐷(听说鬈毛猪系食橡果长大,所以自带甜味😳😳)十分有惊喜既叉烧包💓💓下次会想直接叫匈牙利鬈毛猪叉烧试吓!- 脆皮炸子鸡(半只) 🐔 $348虽然炸子鸡炸得香脆,但油腻感很重🥲鸡嘅脂肪较多😖😖个人嚟讲对呢碟炸子鸡有啲失望🥹🥹- 雪山黑椒和牛包🐄 $96和牛包外表好似墨西哥包🫓充满牛油香表面脆卜卜😗😗松软包体带有甜味😋😋黑椒和牛粒内馅微辣,肉汁丰富🤩每一啖都食到甜甜辣辣味道,十分惹味😎✨PS: 我会更推荐匈牙利鬈毛猪叉烧包😋- 砂锅嘉麟楼极品炒饭🥘 $398炒饭粒粒分明,炒得很干身,镬气十足😈😈配上大量配料:爽口弹牙虾🍤、红萝卜🥕、青豆、猪皮、鲜味瑶柱等等🙌每一啖都食到丰富配料,满足感好大😼✨PS: 我都忍唔住食咗两碗,真系碳水大爆炸🙈- 寿包🍞(送

- 餐前小食:琥珀合桃🌰 (送的)
半岛酒店既琥珀合桃非常出名😍
大家可以独立包装咁买返屋企食🫶
每一粒琥珀合桃都晶莹通透☺️
甜而不腻麦芽糖浆包住粒粒合桃配上白芝麻🤤
香甜酥脆果仁油香慢慢渗出🤭
真系越食越上瘾🤫

- 匈牙利鬈毛猪叉烧包🐖 $96
包体松软,空气感重~
略带甜味的内馅叉烧油脂丰富,有肉香🐷
(听说鬈毛猪系食橡果长大,所以自带甜味😳😳)
十分有惊喜既叉烧包💓💓
下次会想直接叫匈牙利鬈毛猪叉烧试吓!

- 脆皮炸子鸡(半只) 🐔 $348
虽然炸子鸡炸得香脆,但油腻感很重🥲
鸡嘅脂肪较多😖😖
个人嚟讲对呢碟炸子鸡有啲失望🥹🥹

- 雪山黑椒和牛包🐄 $96
和牛包外表好似墨西哥包🫓
充满牛油香表面脆卜卜😗😗
松软包体带有甜味😋😋
黑椒和牛粒内馅微辣,肉汁丰富🤩
每一啖都食到甜甜辣辣味道,十分惹味😎
✨PS: 我会更推荐匈牙利鬈毛猪叉烧包😋

- 砂锅嘉麟楼极品炒饭🥘 $398
炒饭粒粒分明,炒得很干身,镬气十足😈😈
每一啖都食到丰富配料,满足感好大😼
✨PS: 我都忍唔住食咗两碗,真系碳水大爆炸🙈

- 寿包🍞(送的)
预先打电话同酒店讲要庆祝生日🎂
酒店好贴心咁一早准备咗寿包😳 仲有生日牌提供🥰❤️
包体依旧很松软🤭
细腻莲蓉内馅加上¼咸蛋黄比例配合得好好🥴
不得不赞莲蓉内馅很香很丝滑😌 不太甜!
连我超级唔钟意食莲蓉嘅人都赞好👍🏻 十分难得😽

📍 嘉麟楼 - 尖沙咀