2023-07-13
米芝莲一星之《Whey》Whey 系加坡的年轻主厨Barry Quek主理,同本地食材及新加坡美食元素,同创新既煮法为菜式带来惊喜,餐厅环境舒式,所以摆设及服务都十分高级,打去book台时,餐厅亦非常细心,会问我地有冇food restriction,系tasting menu入面拣左几样特别嘅介绍下:~ White asparagus razor clams candle nuts~ Whey's Brioche and buah keluak emulsion~ Spring Peas mackerel, whey~ marigold cream, strawberries~“Bak Kut Teh” show面包外脆内软,系十分软熟,面属咬落有少许焦糖味,再咬多几口,品尝包中间有少许咸,buah keluak 同焦糖洋葱一齐烹,味道十分夹,白芦笋汤由葱、芦笋、牛奶和奶油制成,打成蓉,口感香口幼滑,汤底有芦笋丁,蛏子同石栗,饮落有咬口豌豆鲭鱼油脂较多,肉质口感细腻且营养丰富,豌豆质地比较硬实,但煮后口感清甜软糯,而带有浓郁芳香,“Bak Kut Teh” show 餐厅系serv
系tasting menu入面拣左几样特别嘅介绍下:
~ Spring Peas mackerel, whey
~“Bak Kut Teh” show
“Bak Kut Teh” show 餐厅系serve bak kut teh前会show比我哋睇刚刚烧起个样,三种唔同既肉类部位组成,油脂分布唔一样,带黎唔同既口感,好新奇,分别系pork belly,shoulder同pork heart,香口得黎食落口唔会觉得太肥,皮脆肉厚,值得一试,
marigold cream, strawberries甜品味道清新鲜甜,好light,作为收结唔会过腻。
总括呢个价钱真系要用心享受食物质素,满足的一餐。