2020-11-04
米芝莲一星睇返米芝莲指南的观点餐厅环境璀璨夺目的水晶吊灯、高贵的绒布帘幕与一丝不苟的餐桌布置,让餐厅披上了奢华的巴黎沙龙外观,窗外美不胜收的海景更是锦上添花。餐单上供应的是经典法国菜,厨师团队继续搜罗来自法国及全球各地的名贵材料,并以出色的技巧演绎。酒窖内的佳酿多不胜数,包括自1928年起产自珀翠酒庄的多个年份葡萄酒。我会讲如以上所讲有华丽水晶灯 高贵绒布 像极维多亚时期既餐椅 56楼高度环抱维多利亚海景我地坐window sit 身后仲有休息sofa简单讲餐厅主理主厨系Uwe Opocensky 2004年他在 5,000 名候选人中脱颖而出,获邀往世界知名的米芝莲三星餐厅 El Bulli 任职半年,成为其八名客席主厨之一。 今日为庆祝闺密生日而黎 我book 左 lunch 因为觉得日照时间个景比较靓一开始就有一蓝新鲜焗既面包同一个小食 但系我地挂住倾偈 miss 左唔记得左食 😅之后Staff 有礼介绍menu 而且点餐完毕 wine 会另有品酒师介绍有三种set 我既选择3个course1)冷盘2)main3)甜品原本我属意4course 被阻止⋯⋯我叫左咩呢冷盘 如职员
睇返米芝莲指南的观点
3)甜品
原本我属意4course 被阻止⋯⋯
我叫左咩呢
冷盘
如职员讲日本空运到港既蟹😂.......
蟹肉牛油果上面珊瑚造型嘅芝士配冻蕃茄浓汤 蟹肉好新鲜配上浓汤更fresh
Main
牛扒牛肝菌蘑菇 牛肝菌垫底 法式做法炸薯伴边 再配左个牛肉牛骨红酒煮成既汁
闺蜜同我都好欣尝个牛扒middle 好juicy 好霖 牛肝菌酱真系好好味
Desserts
我地拣左
无花果柠檬芝士冻饼 配腰果雪糕
呢个系staff极力推介 无花果酸酸甜甜 配呢个冻饼 非常清新
黑朱古力挞配 自家制villa 雪糕
个雪糕净系视觉已经满满云利拿籽 好滑好重牛奶味
每度菜 staff 都会细细说明
我地因为唔red wine所叫想叫支white wine 个wine menu 好似本字典甘厚 随意打开既第一页就见到一支1966年既酒 要价120000+😱
但系呢度又唔系支支都甘贵 $460up
最后决定vintage 2006 Isabel Riesling 葡萄香味十足 dry 同偏酸
不过就见识左距地既Melchior 真系好少见
餐后亦order左black tea
surprise 时间 系个蛋糕 首先我并无order多一个蛋糕 订位就只系讲左birthday celebrate
惯常餐厅只会上甜品果阵写happy birthday .我预期当中都会系甘
而餐厅系另外送左一个蛋糕比寿星女 staff仲细心帮忙影相
入返正题蛋糕系咩呢?系呢度signature 朱古力香蕉蛋糕 听落无咩特别
我形容下先 个蛋糕系镜面 里面新鲜香蕉做馅再配一个cookie底 size差不多半磅 足够4-6个人share 朱古力同香蕉原本就系绝配 口感系入口即熔既感觉最后再咬碎曲奇🍪饼底
真系一个wow moment , 寿星女故然wow左一下,但系事实wow 到既系我
整个set饱足感十足
最后 我地支酒最终只系饮左一半 staff 主动话pack好邀请我地攞走 话可以作为留念 真系第一次去高级餐厅食饭 而staff 会主动有呢种提意 我个人系appreciate
另外埋单staff 仲主动讲比你知咩信用卡有discount 👍🏻👍🏻
非常好既体验 我系推介大家去试