2021-07-02 692 浏览
已经唔记得第几次黎呢间餐厅食饭,转咗新嘅menu,所以又嚟食多一次。试过唔同既米芝莲餐厅,有时meun入面既野食唔系甘岩食,又或者食牛一定要加钱,重系要加好多钱果种,有啲觉得唔抵既感觉。而Petrus一直都无令我失望,meun入面选择既款式几多,要加钱既菜式都系合理。今次叫左三道菜 ($1,288) 🥖面包 Bread ~ 面包一上枱已经闻到香味,又松又软既面包配上牛油 🥧前菜小食 Amuse bouche仿石头三文鱼· 青豆挞· 白朱古力鹅肝挞 ~ 依次序由淡至浓味食。仿石头三文鱼,由蛋黄酱整成既云石面,加上Oyster leaf,醮上柚子松露汁,食落好特别。青豆挞够清新。白朱古力鹅肝挞好浓果,留到最后食系最适合不过。 前菜 Starter 🦀 挪威皇帝蟹· 珍珠面· 茄子· 莎莎青酱 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde ~ 卖相非常吸引,艺术品一样上枱,靓到唔舍得食。皇帝蟹脚好鲜味,珍珠面加上茄子同蟹肉沙律食落好清新,加上食用花,食落有种薄荷既味道。 🥩 小牛肉· 海胆· 蚬壳粉· 小牛胸腺 Veal·

🥧前菜小食 Amuse bouche

前菜 Starter

🥩 小牛肉· 海胆· 蚬壳粉· 小牛胸腺 Veal· Sea Urchin· Conchiglioni· Sweetbread ~ 牛肉好鲜嫩,蚬壳粉包住小牛胸腺,海胆系 parmesan cheese中间,几好食。

主菜 Main
🦞 蓝龙虾· 云吞· 菠菜· 松露汁 Blue lobster· Ravioli· Spinach· Truffle jus (+$188) ~ 原条烧龙虾尾,配上虾膏同松露汁好好食。用原只蟹钳整成嘅菠菜云吞,配上龙虾泡沫,好浓既龙虾味。

甜品 Dessert
🍓意大利士多啤梨· 瑞士蛋白霜· 番茄· 龙簥 Italian Strawberry· Swiss Meringue· Tomatoes· Tarragon ~ 造型好别致既甜品,士多啤梨番茄雪芭加上脆口既蛋白霜,蕃茄造型士多啤梨蕃茄mousse,配上蕃茄士多啤梨酱,食落唔会太甜,又有淡淡士多啤梨同蕃茄味,好少食到以蔬果造既甜品

🍰 圣安娜蛋糕· 焦糖· 泡芙· 松露 Saint Honore· Caramel· Pastry Choux· Truffles ~ 食落好creamy,忌廉好滑,饼底几脆。

🍫 玛德莲·可丽露· 咖啡朱古力· 黑加仑子软糖 Madeline· Canele· Coffee chocolate· Blackcurrant Jerry ~ 玛德莲同可丽露系法国传统甜品,印象中上一次食晚饭都有,唔多介绍, 咖啡味朱古力好浓咖啡味,自家制黑加仑子软糖几好食。
面包
前菜小食 Amuse bouche
玛德莲·可丽露· 咖啡朱古力· 黑加仑子软糖 Madeline· Canele· Coffee chocolate· Blackcurrant Jelly
2021-07-01
面包