2023-04-14
煮的人用心,吃的人感恩 🥰🌟 《米芝连指南》入选推介餐厅 🌟💁♀️ 金紫荆生记粤菜厅 💜行政总厨系拥有三十多年高级粤菜经验嘅洪家种师傅👨🍳 佢曾经喺北京掌舵过百人团队研发炮制大江南北美食佳肴😮------------------------------◤前菜荟萃◢🔹焦糖黑豚叉烧🔹葱油海蜇花🔹烟熏素鹅前菜一送到来已经吸引我呢!毕竟系大师傅操刀嘛,必有期望嘅 🥰摆盘精美 💗 仲要有3款前菜 😀中间仲伴咗一些香甜嘅黄豆 ☺️黑豚叉烧厚切,肉质嫰腍且外皮烧得焦香 🤤仲用焦糖去烧,特别香,味道更浓甜juicy 😙海蜇花好爽又咬口素鹅用烟熏煮法,闻起嚟同食落去嘅感觉,与别不同!整体嚟讲,前菜小盘已经有3种口感,觉到有诚意 💕◤汤品◢🔹龙皇杏汁炖白肺听到个名都知系好补!😆自己本身对杏仁中式糖水就唔太好,甚至可以话怕嚟形容 (但我食杏仁粒😬)不过呢度煮嘅杏汁我竟然都接受到㖞 😀同埋厨师好贴心啊 😍 呢个汤品系用个炉仔暖住架 ❤️所以唔会食食下冻哂 (可能杏汁冻咗变稠身或者猪肺质感会变)所以建议都尽快食 😊我甚少食内脏位,猪肺真系第一次食 😬 感觉猪肺烹调处理得好好,非常干净,感觉完全唔油或腻,食落去口感
🌟 《米芝连指南》入选推介餐厅 🌟
💁♀️ 金紫荆生记粤菜厅 💜
◤前菜荟萃◢
🔹焦糖黑豚叉烧
🔹葱油海蜇花
🔹烟熏素鹅
前菜一送到来已经吸引我呢!
毕竟系大师傅操刀嘛,必有期望嘅 🥰
摆盘精美 💗 仲要有3款前菜 😀
中间仲伴咗一些香甜嘅黄豆 ☺️
黑豚叉烧厚切,肉质嫰腍且外皮烧得焦香 🤤
仲用焦糖去烧,特别香,味道更浓甜juicy 😙
海蜇花好爽又咬口
素鹅用烟熏煮法,闻起嚟同食落去嘅感觉,与别不同!
整体嚟讲,前菜小盘已经有3种口感,觉到有诚意 💕
◤汤品◢
🔹龙皇杏汁炖白肺
听到个名都知系好补!😆
不过呢度煮嘅杏汁我竟然都接受到㖞 😀
同埋厨师好贴心啊 😍 呢个汤品系用个炉仔暖住架 ❤️
所以唔会食食下冻哂 (可能杏汁冻咗变稠身或者猪肺质感会变)
所以建议都尽快食 😊
我甚少食内脏位,猪肺真系第一次食 😬 感觉猪肺烹调处理得好好,非常干净,感觉完全唔油或腻,食落去口感软腍又滑 😋
而杏汁好香,浓度适中,感觉没有加额外调味,味道自然,座暖咁饮用令人感觉好温暖 🥰
◤主菜◢
🔹姜葱千层竹波士顿龙虾
用姜葱及甘蔗条炒,食得出够镬气!
龙虾啖啖肉,肉质好弹牙,因为加咗甘蔗去炒,所以增添咗龙虾肉鲜甜味道 😍
🔹意大利黑醋松板肉
松板肉其实猪颊接落下巴、带脂肪层嘅肉。
端上台嘅时候已经闻到香味!肉质半肥瘦,仲食到油香 🤤
用黑醋煮真系好夹!食落酸酸甜甜,有d似食咕噜肉咁,但肉质软腍d 😁👍😋
🔹香葱鸡油蒸马友柳
呢碟系我最爱 🥇🤩
用黑白碟盛载,感觉型格!🔥
(因为屋企蒸鱼只用港式地道嘅铁碟 🤣)
马友柳用鸡油+葱去蒸,鸡油入哂味带出鱼鲜香味,鱼肉都几滑,全块无骨,平时唔多食鱼皮嘅我,呢度都食埋 🤭
🔹火焰盐焗鸡
👨🍳 到师傅嘅表演时刻!🔥
先为盐焗鸡淋上茅台酒再点火,烧一烧香只鸡 🤩
火烧鸡嘅画面几壮观,大家都即刻攞哂机出嚟打卡 📸
之后用锤仔敲碎盐砖,取出鸡后切件上台,上台时再淋多次茅台酒,再点火烧香!😍 哗,成台都充满住酒香味,睇见未食都流哂口水喇 🤤❤️
鸡肉好嫰滑又唔多肥膏 👍
🔹虾干梅菜蒸胜瓜
好足料!落咗好多虾干同梅菜去蒸,胜瓜索哂汁好入味 😋
🔹堂弄砂锅鲍鱼焗饭
👨🍳 有靓仔师傅喺食客面前,即场兜炒个饭 🤩
用砂锅爆香葱油,再兜炒个饭,再加调好味嘅鲍鱼粒炒后再焗,一路睇佢炒,个鼻一路闻紧d香味 😌🥰
饭炒得够干身亦索哂汁,鲍鱼粒新鲜又弹牙 💯
◤甜品◢
🔹桂花雪燕3.6牛乳奶冻 配 芝麻卷
甜品都有2款,正 🤩 黑白配咁样 🖤🤍
奶冻好香滑,奶味够浓!加埋爽口嘅雪燕真系一流!😍
芝麻卷做得好靓,卷皮均匀,亦感觉系低糖,唔会话好甜,抢咗牛乳奶冻嘅味 😋 面头仲加了少许金箔点缀吸睛呢!