2025-02-03
今次去咗呢间米芝莲中菜馆,真系有惊喜!✨ 每道菜都系精雕细琢,充满层次感,一齐嚟睇下边啲最值得推介!🏮宫廷酒爵暖胃汤(菠菜汤)呢个汤一上枱已经香气扑鼻,饮落口感幼滑,菠菜味浓郁,暖笠笠,好适合开餐前嚟暖胃!🍵💚🦞龙味点心拼盘龙虾虾饺 - 外皮晶莹剔透,内馅鲜甜弹牙,一啖落去,龙虾肉同虾肉完美融合,鲜味爆灯!🦞✨ 蟹子鲜虾烧卖 - 入口啖啖虾肉,蟹子喺面头轻轻爆开,带嚟一丝丝海洋风味,食落好爽口!🦀🍤 卡邦尼小甘笋 - 点心入面加咗西式元素!小甘笋外皮口感软糯,内馅带淡淡卡邦尼酱香,味道意外地夹!🥕🧀🔥炭烧黑豚肉叉烧呢个叉烧真系一试难忘!外层微微焦香,带住炭烧风味,入口肉质嫩滑,肥瘦比例刚刚好,仲渗出阵阵蜜汁甜香,配碗白饭一流!🍖🔥😋🍚丝苗白饭白饭煮得啱啱好,粒粒分明,吸收叉烧蜜汁后更加香口!简单但必不可少!🍚👌🍑红粉玉露(Guava Cream Soup)呢款甜品好特别,粉红色嘅石榴汤滑溜溜,甜度适中,带淡淡果香,饮落有种清新嘅感觉,为整餐饭画上完美句号!💖🥭🥣 每道菜都充满巧思,传统中菜加埋西式创意,味道、卖相都无得输,特别系叉烧同龙虾虾饺,完全系必试之选!💯🔥 下次一定要再嚟! 龙
🏮宫廷酒爵暖胃汤(菠菜汤)
🦞龙味点心拼盘
🔥炭烧黑豚肉叉烧
🍚丝苗白饭
🍑红粉玉露(Guava Cream Soup)
龙味馆DRAGON ACADEMY
地址
中环德辅道中173号南丰大厦2楼3-5号舖
Shop 3-5, 2/F, Nan Fung Place, 173 Des Voeux Road Central, Central
营业时间
星期一至五11:30 - 15:00; 17:30 - 22:00
星期六至日11:30 - 16:00; 17:30 - 22:00