2021-07-24
越南牛肉粉专门店有好多选择,听讲Brass spoon好多人都赞好,而且系米芝莲推介,所以即管嚟试下系咪咁好味。餐厅格局好有日本拉面店feel,大部份系bar枱位置。就连点餐方法都好似食拉面,每碗写一张点餐纸。配料例如洋葱、葱、芫茜同牛汤油都可以根据自己口味选择份量或者走。除咗牛肉粉,仲有几款捞檬粉同小食选择。钟意食芫茜嘅我哋都点咗多芫茜,一上枱见到成碗都铺满晒芫茜已经觉得正芽菜同香草系用小碗另上,香草有九层塔、薄荷同鹅芥。生牛肉浸喺滚汤入面,变成半熟嘅粉红色,卖相好靓。未落香草之前饮一啖汤试真啲味道,牛骨汤底清澈呈茶色,一啲都唔油腻,牛骨味浓郁但唔会过咸。之后就将香草加入汤底,挤少少青柠汁。加埋香草嘅香味同青柠嘅清新,令汤底味道更丰富河粉非常滑溜,滑到用筷子夹起时会唔小心滑走😂我牛肉都几大片唔会碎湿湿,肉质嫩滑而且牛肉味浓整体嚟讲牛肉粉的确高质,汤底同牛肉都好味。只系河粉份量比较少,同埋定价比较进取。下次会再嚟试下特级生牛肉粉。
餐厅格局好有日本拉面店feel,大部份系bar枱位置。
生牛肉粉
我牛肉都几大片唔会碎湿湿,肉质嫩滑而且牛肉味浓