2020-06-12
我呢篇食评会写得比较harsh,因为攞得米芝莲推介,就应该有番咁上下水准,我食既时候都会有番咁上下期望。。。可惜,再一次印证,米芝莲评审系唔识品评中菜🤷♀️叫咗4样野食,上枱时间比较慢,第一个菜上枱要20分钟左右,最后一个菜由落单到上桌,差不多要1个钟椒盐鲍鱼:面头全部系炸蒜,避风塘式,卖相一般;鲍鱼算大只,但食落口唔入味,裙边仲靱靱地,炸蒜虽然一大堆,但唔够红椒同调味,炒得又唔够香,炸蒜都淋淋地,$88一只,麻麻地虾干韮菜花猪颈肉小炒王全晚最垃圾一道菜,唔好以为炒个韮菜花就系小炒王!一个好既小炒王第一必须够镬气,第二要惹味,因为系要用黎送啤酒既;呢两样都唔合格,无镬气之余仲无咩味,虾酱佢一定唔知要落黎吊味再者,讲下小炒王既配料,虾干佢用好细粒既虾米代替;又唔正宗咁加咗啲唔夹味既猪颈肉落去炒埋一碟,我完全唔觉得佢系小炒王,绝对系一碟XO酱炒韮菜花大杂烩。。。麻辣水煮鸡(半只)辣就辣啦,但唔麻啰,花椒八角味都欠奉。。。啲鸡唔入味,要碟菜上台后15分钟之后,我再夹果几件鸡先开始入味,开始觉得好食啲。。。啲鸡件斩到好细件,都系唔入味,斩到咁细件,仲成日唔知自己食紧鸡颈定鸡背脊(我平时唔食鸡颈
虾干韮菜花猪颈肉小炒王
麻辣水煮鸡(半只)
辣就辣啦,但唔麻啰,花椒八角味都欠奉。。。啲鸡唔入味,要碟菜上台后15分钟之后,我再夹果几件鸡先开始入味,开始觉得好食啲。。。啲鸡件斩到好细件,都系唔入味,斩到咁细件,仲成日唔知自己食紧鸡颈定鸡背脊(我平时唔食鸡颈的)
菠萝生炒骨
我觉得系全晚最好食既一个菜了,但都系唔算出色,生炒骨啲浆汁加咗少少麦牙糖,所以夹起果阵会有少少拔丝既视觉;不过就系个酱汁唔够酸、个脆皮唔够脆、洋葱青椒爆香时间唔够耐、猪肉无猪味。。。
最后讲下服务,间房成十张枱,得一个服务员,做埋传菜,都几难揾人下,食物价钱唔算平,所以都会希望有更好service
整体表现得60分左右,其实食物质素系好过一般酒楼的,但米芝莲推介???呃鬼佬评审唔识食中菜啰🤷♀️