2024-11-19
上年特登入屯门食Tuen Mun Baguettes,一直对佢嘅法包念念不忘,可惜真系太远难啲成日食到🥲难得湾仔蓝屋附近开咗间法包小店,唔够半年仲要拎埋米芝莲推介,终于可以一解对越南法包嘅渴求🤣🐷[品味特别 $𝟖𝟐]首先要大赞个包体😳酥脆到大!癫!松化到好似croissant咁🥐打破法包刮口、硬骨骨咬到牙骹软嘅偏见!剩系个包体已经值得encore💯用上4款扎肉同越南叉烧,配埋自家调制肝酱(绵滑!)、酸菜、青瓜、芫荽等配料,男友一路食啲馅一路跌出黎🤣虽然加咗大量鸡肝猪肝酱仲有蛋黄酱,但夹埋多款蔬菜清爽不油腻,good!🐓选用烧鸡腿肉、鸡肉松同鸡肝酱做馅料。烧鸡相对普通冇咩特别,建议可以试其他款🤔叫埋杯冰冻越南咖啡,可以拣奶啡或斋啡。原本expect奶啡用炼奶冲会超甜,但出奇地入口几香醇浓郁,系接受得到嘅甜🙂↕️但饮唔惯炼奶建议番斋啡🤣我地一致认同包体比屯门法包更出色🏅,但馅就屯门法包优胜啲🏆品味价钱差唔多系屯门法包2倍,cp value嘅话屯门法包胜🎖️不过屯门法包位置对港岛九龙人士黎讲唔太方便🥲umm港岛人士想食正宗越南法包首推品味🇻🇳😆见到唔少人赞葱仔好食,有机会要捉男友去大角咀揾食😤
🐷[品味特别 $𝟖𝟐]
首先要大赞个包体😳
酥脆到大!癫!松化到好似croissant咁🥐
打破法包刮口、硬骨骨咬到牙骹软嘅偏见!
剩系个包体已经值得encore💯
🐓[品味烧鸡 $𝟕𝟐]
叫埋杯冰冻越南咖啡,可以拣奶啡或斋啡。
但饮唔惯炼奶建议番斋啡🤣
我地一致认同包体比屯门法包更出色🏅,但馅就屯门法包优胜啲🏆
不过屯门法包位置对港岛九龙人士黎讲唔太方便🥲
umm港岛人士想食正宗越南法包首推品味🇻🇳😆
见到唔少人赞葱仔好食,有机会要捉男友去大角咀揾食😤