朋友推荐Mandarin Grill + Bar既Sunday Roast 套餐水准唔错性价比高。适逢生日周加上信用卡有推广优惠所以去试一次。周日下午分两轮时间入座,分别系11:30am可以食到2:00pm或者2:00pm后无时间限制。餐厅唔算好满,早两日订位都订到早场。.文华东方周日烧烤套餐 $中💲888/pp.Welcome Drink + Bread一坐低先送上餐前饮品同面包,有蕃茄仔馅个款面包配自家制牛油几好味。.Snacks 小食1️⃣A5 Wagyu Steak Tartare + Grilled 2️⃣Sourdough A5和牛他他配酸种面包 ⭐️4.3/53️⃣Grilled Scallop 烧带子 ⭐️3.5/54️⃣Chilled Oyster 生蚝 ⭐️3.8/55️⃣Japanese Organic Cage Free Egg (Benedict / Royale / Smoked Haddock) 日本流心蛋 ⭐️3.8/5小食一人一份唔驶争。调味后既和牛他他配酸种面包好滑好夹,他他甜中带酸好开胃;烧带子同生蚝正常发挥,生蚝已经处理过离壳有调味。流心蛋就有三种处理方法:分别系流心蛋配上
文华东方周日烧烤套餐 $中💲888/pp
Welcome Drink + Bread
Snacks 小食
4️⃣Chilled Oyster 生蚝 ⭐️3.8/5
小食一人一份唔驶争。调味后既和牛他他配酸种面包好滑好夹,他他甜中带酸好开胃;烧带子同生蚝正常发挥,生蚝已经处理过离壳有调味。流心蛋就有三种处理方法:分别系流心蛋配上松饼 烟熏火腿/三文鱼或者系鳕鱼。
Appetizers 头盘 (4选1)
1️⃣Homemade Smoked Salmon 烟三文鱼 ⭐️4.5/5
2️⃣Blue Lobster Bisque, Tarragon Cream, Cognac 龙虾汤 ⭐️4.5/5
头盘有四个选择,两个人分别拣左文华两款好出名必试款式:自家制即切烟三文鱼薄片同佢地扒房好出名既龙虾汤。以头盘黎计,现场即切三文鱼薄片份量非常足,烟熏味极浓及微微比一般食开既烟三文鱼咸。配埋佢地好多唔同款既配料,特别系葱粒同洋葱粒一齐食非常野味。龙虾汤就系呢间扒房另一个招牌头盘,必试。侍应会系客人面前倒龙虾汤入去Tarragon Cream同龙虾肉上面,虽然只系一个Gimmick 但做法都有惊喜。
餐单头盘仲可以选择龙虾沙律同另一版本既文华沙津。下次有机会都可以试一下。
Roast 烤品主菜 (6选1)
1️⃣Slow-roasted USDA Prime Rib of Beef 慢煮USDA 烤牛肋扒 ⭐️4.6/5
2️⃣MSC Certified Whole Dover Sole, Grilled with Lemon Butter (+💲128) 香烤原条比目鱼 ⭐️3.6/5
黎文华东方扒房,除左必试威灵顿牛扒之外,Prime Rib 烤牛肉都系大热门。同去食自助餐一样,服务员推餐车出黎会系你面前即切,另外仲会配埋最传统既Yorkshire Pudding。牛肉好高质,油脂高,有咬口同好嫩滑。反而对个Yorkshire Pudding 有少少失望,虽然知道YP只系传统上配烤牛肉食令到大家更饱肚既烤面包,唔系高级菜式。但系呢份质感上都略嫌淡口同比较油,唔算香脆。
因为同行者唔食生,所以另一份主菜点选左餐厅推介既原条比目鱼。叫既时候侍应有问要唔要帮手起左条骨先上碟,但因为想影相好睇少少所以决定自己处理。其实比目鱼只有一条大骨所以用餐上都唔难好方便。奶油汁好香但我自己觉得煎得有少许过左火位有几浓既焦香味。原条鱼要加钱,份量都几大,所以食鱼都一样好饱。
Sides配菜 (选2)
1️⃣Broccoli & Cheese 芝士西兰花 ⭐️3/5
2️⃣Creamed Spinach 奶油菠菜 ⭐️4/5
3️⃣Hand Cut Chips 手切薯条 ⭐️4/5
4️⃣Macaroni Cheese & Parmesan Breadcrumbs 芝士通心粉 ⭐️3/5
套餐配菜有好多款选择,每人可选2款。奶油菠菜同手切薯条我地觉得系必食,两款都系非常高水准。但后悔点左两个芝士系配菜,因为其实食到主菜已经好饱好饱,下次应该选择配清淡少少既配菜例如薯蓉或者烤蔬菜。
Dessert Selection 甜品精选 ⭐️4.2/5
套餐系包一整个甜品架,餐牌上面所有既写出黎既甜品都会有,基本上接近一个港女英式下午茶既二人份量。因为太多款所以只系写比较深印像既款式。
1️⃣1963 Mandarin Cheesecake
2️⃣70% Chocolate Devil Cake
3️⃣Freshly-baked Madelaines with Rose Petal Jam & Clotted Cream
讲起文华东方甜品,1963文华芝士蛋糕一定唔少得,今次个甜品架都一样有得俾大家试下。超邪恶朱古力蛋糕朱古力味极浓但唔甜唔漏。而放低层既马德莲贝壳蛋糕系文华另一个名物,虽然呢款甜品糖份一向都好高,但呢个贝壳蛋糕比出面食到既清香。
🔸总括:其实食到主菜已经接近九成饱,到最后一整个甜品架黎到虽然全部都好吸引,但只能够每件试下唔会再可以开怀畅食。如果唔额外加原条鱼或者叫其他饮品,折左之后其实人均$800-$900。可以系中环高级酒店扒房食到呢个份量同质素既菜色,我觉得真心系抵食。当然,套餐如果可以包埋餐饮会更完整。另外,初初以为早场时间两个半小时应该好充裕,但最后连埋影相时间食到最后上甜品已经接近1:15,可能拣下午场任坐时间会更好。
不专业食评 nei.foodie
Chilled Oyster