2012-06-18 16 浏览
是日去筲箕湾见完工,正好是午饭时间,于是来到这家经过了很多次,却因为人多而没有入去的米芝莲推荐食肆。向来对咖哩情有独钟,无论是印度咖哩、日本咖哩还是泰国咖哩,通通都系我至爱。不过呢间认真好火,平日的lunch time都好多人。好彩得我一个人,所以可以好快同人搭台坐下,其他人就要等多一阵啦。人气午餐都有咁多选择,$48一份都可以接受,毕竟都系米芝莲星级。要了个咖哩鸡配普通烤饼~个烫好浓好杰,都好香。个人觉得浓o左小小之后上来主菜,咖哩味唔算浓。可能期望太高,讲真上黎个一刻系有少少失望gei。。因为我要了烤饼,需要制作一段时间,所以静静地睇住个咖哩好耐,先至等到烤饼。再食咖哩,已经冇咁热,或者会影响到个口味吧。不过!个烤饼真系冇令人失望!非常非常非常之好味~松软但又不失烟un。见到玻璃厨房里面gei印度哥哥一刻都不停地系都整饼,手工娴熟,好佩服。或者,米芝莲颗星就系畀呢块饼都唔出奇啦~最后要了杯热柠茶,作为呢次米芝莲食肆尝试gei终结。令我意犹未尽的,始终只有个张饼。咖哩只算得上不过不失之作。或者,下次可以下其它咖哩,可能会好d~
餐牌
是日餐汤
个烫好浓好杰,都好香。个人觉得浓o左小小
咖哩鸡
原味烤饼
set lunch $48
最后要了杯热柠茶,作为呢次米芝莲食肆尝试gei终结。

题外话/补充资料: 可能因为生意太好,服务态度反而冇咁friendly。尤其个收银姐姐,由我入座直到买单离开,都冇见到佢嘴角上扬过。其实,大家畀钱去食饭,除左食物gei味道之外,餐厅服务员的态度都好重要。见到服务员态度亲切,客人系用餐的时候都会enjoy多d。所以真心希望呢间米芝莲食肆能够在服务方面也能争取达到星级。
餐牌
是日餐汤