2024-09-26
转转口味,今日lunch buffet 食印度嘢!呢间一直以来都好想试,因为知道佢系印度菜老店!一去到就见到招牌始创于1972年,咁耐历史都可以屹立不倒,仲要系米芝莲推介~未食已经好期待!印度菜lunch buffet有个好处,一餐里面可以试好多唔同种类前菜、咖喱、主菜、新鲜Naan同甜品😍 🔸前菜除咗沙律之外,仲有印度脆饼、Pani Puri一个圆形脆米球放入豆蓉馅料,加上绿色mint sauce 口感清新,感觉轻盈!餐厅印度服务员非常亲切有礼,仲会用流利广东话,亲自教导点样配搭!👍🏻Samosa 咖哩角外皮松脆,个人觉得配搭乳酪仲好食😆印度烤鸡、羊肉卷、虾都唔错!bite size 好好,个胃有更多空间试多啲唔同嘅嘢!🔸主食咖喱都有好多唔同种类类有咖喱鱼,羊,Paneer 印度芝士、松露鸡、素菜选择Paneer makhani 印度芝士配搭微微蕃茄同香料,芝士口感类似硬豆腐!几特别,值得一试~仲有印度香米,加少少配搭咖喱,非常下饭!最吸引嘅就系Naan !印度烤饼,即叫即做,非常新鲜~今次叫咗松露同蒜香烤饼,一睇到就非常吸引,充满油香!lunch buffet 居然会有即叫即做嘅食
🔸前菜
Samosa 咖哩角外皮松脆,个人觉得配搭乳酪仲好食😆
🔸主食
仲有印度香米,加少少配搭咖喱,非常下饭!
最吸引嘅就系Naan !印度烤饼,即叫即做,非常新鲜~今次叫咗松露同蒜香烤饼,一睇到就非常吸引,充满油香!lunch buffet 居然会有即叫即做嘅食物,大赞👍🏻
🔸甜品
Gulab jamun印度糖油果子,一个小波波浸泡喺糖水入面。比较甜,但入乡随俗又系自助餐形式,可以不妨同朋友一齐分享试吓~
Sweet Cumin seeds靠近门口位置仲有一碟四色拼盘!餐厅职员介绍原来系印度人餐后refresher,直接摆入口,几特别!
🔸饮品(餐饮)
Mango Lassi 酸酸甜甜印度乳酪饮品,芒果味道浓郁!食印度菜必点~Lunch buffet 包埋🙌🏻
Lime Soda 可以选择甜味、咸,甚至乎Mix ! 今次选择咗Mix,饮落好似港式咸柠七嘅味道清爽开胃!
总括🔹餐厅环境舒适宽敞,充满异国风情!餐厅职员服务非常好,经常会询问客人需要,介绍菜式同食法!喜欢尝试印度菜嘅朋友值得一试,一餐可以尝试唔同印度菜式😉