2023-05-20
今日一家去左铜锣湾,喺一间叫做「牡蛎不如归」嘅日本菜同拉面店食lunch。我哋唔太常去铜锣湾,今日刚好经过见到呢间店,就心血来潮入去试下。其实我对佢嘅名都唔太知点读,但系见到佢系米芝莲一星拉面店金色不如帰嘅姐妹分店,心里都有啲期待。🍜😋呢间店以蚝为主题,有好多蚝嘅料理同埋限定嘅牡蛎盐味拉面。佢哋嘅招牌系「牡蛎黄金汤」汤底,好特别啊!汤底系用好多新鲜蚝慢煮而成,然后再加入自家制嘅牡蛎酱、鲜蚝油、花蟹油、蒜蓉牛油同新鲜火箭菜等等。咁多材料一齐煮,味道一定好丰富!🍜❤️我哋嗌咗牡蛎盐味拉面,加埋一只溏心蛋,另外仲有烟熏黑椒豚骨拉面、烧豚肉叉烧丼同唐扬博多华味鸟。食落去,真系唔错!拉面汤底好浓郁,蚝味好鲜明,仲有层次感。拉面同配料都好好味,拉面爽口,叉烧肉质鲜嫩多汁。叉烧丼系一碗烧豚肉摆喺白饭上面,肉质鲜美,仲有啲微微焦糖味,好滋味。而唐扬博多华味鸟就系咸香多汁,好好食!‼️😋食完好满足我哋就去行宜家家私买嘢了~😊
食完好满足我哋就去行宜家家私买嘢了~😊