香港有林林总总嘅中餐馆,屹立喺尖沙咀市中心呢一个黄金地段,居然俾我哋喺美丽华广场一期寻找到呢一间宝藏餐厅😍 宴席菜肴包罗万有,除山珍海味之外,仲有精致讲究嘅中式料理!米芝连推介的👍🏻精致讲究嘅中式料理!1️⃣ 阿翁砂锅炒花胶餐厅选用了印度花胶条、生拆羔蟹蟹黄、游水花蟹肉、蛋白及火腿丝来烹调。今晚第一道菜已经领略到一梳梳蟹肉与花胶的完美交融,令我哋味蕾感受到极致的满足和享受!2️⃣ 碧绿潮式石榴鸡呢款菜式包裹住鲜鸡粒、冬菰粒、鲜蟹肉莲子粒、马蹄粒唐芹粒,令成道菜口感层次丰富,唔会太单一口感。师傅喺炒馅调味料上到花尽心思,连调味粉都五花八门,层出不穷,每一款份量到啱啱好,令口感唔会太咸,增添几分风味。3️⃣ 香芹罗白海班卷餐厅采用咗好1条约7斤嘅游水黄皮老虎班,去皮后卷住火腿丝、冬菰条、芹菜条,再用芹菜丝绑住。餐碟上铺满萝卜,以上汤浸住,先清炖约15分钟后,再连同预先包好嘅班卷一同煮熟,令到班卷深入浓郁嘅鸡汤味,萝卜亦好入味!4️⃣古法瑶柱炸酿蟹盖啖啖肉又鲜甜的酿蟹盖可谓中餐经典之选!餐厅用料上乘,蟹肉金黄酥脆,色泽明亮金黄,绝对喺用心之作!享用酿炸鲜蟹盖时,加少少醋同吃,更添另一番滋味,鲜甜蟹肉囗感层次

1️⃣ 阿翁砂锅炒花胶

2️⃣ 碧绿潮式石榴鸡
呢款菜式包裹住鲜鸡粒、冬菰粒、鲜蟹肉

3️⃣ 香芹罗白海班卷

4️⃣古法瑶柱炸酿蟹盖
啖啖肉又鲜甜的酿蟹盖可谓中餐经典之选!餐厅用料上乘,蟹肉金黄酥脆,色泽明亮金黄,绝对喺用心之作!享用酿炸鲜蟹盖时,加少少醋同吃,更添另一番滋味,鲜甜蟹肉囗感层次丰富。

5️⃣ 富豪福建炒饭
炒饭最紧要炒得够镬气,富豪炒饭真系实至名归!材料用咗瑶柱、鲜虾粒、烧鸭粒、冬菰粒,再加啲葱花同鲍鱼汁去调味。饭粒粒粒分明有嚼口,每一啖都食得出师傅嘅心机,皆占有浓浓嘅蛋香葱花味!