2024-12-28
福元汤圆 @fookyuenhk 📍:北角炮台山福元街7号利都楼地下I-1号舖🚗:炮台山地铁B出口 步行3分钟📞:+852 3106-0129💲:~HKD30-40/head for dessertFood quality✔️:鸳鸯汤圆、芝麻糊加汤圆、合桃露加汤圆总结:😋呢间汤圆小店喺北角屹立30年 出名到拎埋米芝连小食推荐 主打手工搓揉嘅汤圆 舖头细细但人流好多 主要都系做外卖 堂食嘅朋友就要排下队了🥲😋汤圆非常大粒 一滗就感觉到份量十足 皮唔算太薄但够哂烟韧 咬一啖已经有流沙效果 入面嘅芝麻或花生🥜馅流哂出嚟 好食😋一定一定要试佢嘅合桃露 仲出色过汤圆 细滑无渣 仲要极浓郁 媲美酒店质素😋有选择困难嘅朋友建议试鸳鸯汤圆 咁就可以一次过试两款 唔系嘅话点芝麻糊/杏仁糊再加汤圆都系一次过满足两个愿望😎🤔等待⌛️时间会有点耐 由于好多人排队加上即叫即整 所以要等10分钟左右 一拎上手系热辣辣劲温暖😨舖头细细 人流好多 所以会坐得非常迫 同埋枱面好细张 食得唔太舒服🥹所以我次次都点外卖
📍:北角炮台山福元街7号利都楼地下I-1号舖
🚗:炮台山地铁B出口 步行3分钟
📞:+852 3106-0129
💲:~HKD30-40/head for dessert
Food quality
✔️:鸳鸯汤圆、芝麻糊加汤圆、合桃露加汤圆
总结: