2024-10-12 580 浏览
呢間位於炮台山嘅本土小店,喺區內已經開咗好多年。佢哋有傳統糖水,亦有新式甜品;而最出名嘅莫過於係湯圓。舖頭細細,經常都有好多人排隊。早兩年仲上榜成為米芝蓮街頭小食。我最鍾意就係佢哋嘅杏仁茶+鴛鴦湯圓,同埋糖薑水底嘅鴛鴦湯圓。❣️杏仁茶香濃幼滑,唔會太甜;配湯圓一齊食好夾!❣️糖薑水底嘅鴛鴦湯圓,啱晒秋冬天食,薑味重又驅寒。經典嘅芝麻湯圓同花生湯圓真係無得輸,皮薄煙靭餡又多。花生湯圓食到細細粒嘅花生粒,芝麻湯圓嘅餡濃郁滑口。佢哋而家仲出咗自家煮嘅急凍湯圓,超市都有得賣,以後唔使等到過海先食到。🥰

❣️杏仁茶香濃幼滑,唔會太甜;配湯圓一齊食好夾!
❣️糖薑水底嘅鴛鴦湯圓,啱晒秋冬天食,薑味重又驅寒。

2024-09-19 791 浏览
店名: 福元湯圓 地址: 北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1號舖炮台山站B出口,行2分鐘環境: 3.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5呢間位於北角嘅米芝連小店,經常都好多人排隊,佢哋最出名莫過於湯圓,今次黎到當然要試下😆鴛鴦湯圓❤️❤️❤️❤️❤️$30分別有芝麻同花生餡,芝麻食得出有炒過,有陣陣芝麻同油香😍花生味同樣香濃,兩者都有沙沙嘅口感,糯米外皮煙韌軟糯,糖水薑味都好重,食完成個人都好暖笠笠🙈
店名: 福元湯圓

地址: 北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1號舖
炮台山站B出口,行2分鐘

環境: 3.5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

鴛鴦湯圓❤️❤️❤️❤️❤️
2024-09-15 690 浏览
大晚上被朋友安利汤圆越想越想吃店面蛮小的,只有三张桌子,需要拼桌点了一份杏仁茶+鸳鸯汤圆杏仁茶的杏仁味很香浓,不会过甜,吃起来蛮舒服的鸳鸯汤圆就是花生汤圆和黑芝麻汤圆,更喜欢黑芝麻的,咬开一瞬间就被黑芝麻香气袭击,汤圆的皮子也是口感极好的,糯糯的不粘牙
大晚上被朋友安利汤圆
越想越想吃
店面蛮小的,只有三张桌子,需要拼桌
点了一份杏仁茶+鸳鸯汤圆
杏仁茶的杏仁味很香浓,不会过甜,吃起来蛮舒服的
Bookmark左好耐的米芝連街頭小食!鼎鼎大名的福元湯丸終於俾我食到🙌🏻🍡芝麻湯圓🔵好感動,係炒香過嘅芝麻餡🥹係有少少油,但比之前食過嘅芝麻餡湯丸多左重油香同沙沙口感。值得一提既係佢既薑水底勁薑,食完個人好舒服♨️所以: 🔵 依家咁熱就買生湯丸返屋企開住冷機食,鋪頭好熱又少位,小心薑湯食完會中暑🤣🤣🤣

🍡芝麻湯圓🔵

2024-07-07
  • 芝麻湯圓
2024-06-30 1742 浏览
雖說湯圓是大時大節才會吃的甜點,不過平日還是有不少人到糖水店點一份來吃;但說到湯圓質量跟美味程度,這家已開業30年、主打湯圓的中式糖水店應該是排行榜首 芝麻糊加湯圓3粒 $36杏仁茶加湯圓3粒 $36每次都是買生湯圓回家煮,堂食還是初次!這裡會有中式糖水搭配湯圓吃,跟閨密一人一碗芝麻糊及杏仁茶,當然不少得最愛的湯圓!這裡的湯圓都是傳統口味:黑芝麻跟花生餡~ 兩款口味絕對不相伯仲,兩款都愛!同樣先白鑊炒香再烹煮,逼出黑芝麻跟花生的自身香氣,最重要是湯圓的皮跟內餡的比例堪稱是完美示範,皮薄煙韌有咬口又夠軟糯,而且內餡超多,要小心咬開因為真的有爆漿的感覺啊!至於糖水方面芝麻糊略勝杏仁茶一籌,黑芝麻的味道實在香濃幼滑,杏仁茶不是不好吃,杏仁味也很豐富而且口感同樣順滑,只是前者味道更突出而已~ 加上味道不會太甜就剛剛好,完全是各有特色(主角湯圓還是最出色啦)!店家已在香港開業三十個年頭,湯圓粒粒新鮮製作,憑著近乎完美(對我來說)的質量成為了區內非常受歡迎的小店,近年更是紅到區外,不少人(包括我)都慕名到訪!小小的鋪位每到晚上就擠滿座下來吃或外帶的客人,排隊的永遠都在只是時段不同人龍有長有短罷了~
芝麻糊加湯圓3粒 $36
杏仁茶加湯圓3粒 $36

店家已在香港開業三十個年頭,湯圓粒粒新鮮製作,憑著近乎完美(對我來說)的質量成為了區內非常受歡迎的小店,近年更是紅到區外,不少人(包括我)都慕名到訪!小小的鋪位每到晚上就擠滿座下來吃或外帶的客人,排隊的永遠都在只是時段不同人龍有長有短罷了~ 好吃的程度更曾獲頒米芝蓮㖿!看著相片又想吃了(嗚)
2023-02-14
2024-06-25 1273 浏览
今日天氣好熱,啱啱去完海防博物館,搭巴士嚟到炮台山落車之後,正諗住食碗糖水,福元湯圓唔係第一次食,湯圓幾次食都好好味但今次負責收錢個呀婆無咩禮貌,可能我落單唔清楚,個呀婆西我臉,到我比錢嗰陣又啤吓我,我就問佢咩事? 我俾咗$100你😀佢話而家找緊錢俾你囉。我就話,咁你無啦啦望住我喎我以為自己俾唔夠錢你🙂🙂我想話:你找錢咪找錢,做乜要啤吓我呢?係咪出咗名嘅舖頭啲服務態度就唔掂🙂‍↔️🙂‍↔️
今日天氣好熱,啱啱去完海防博物館,
搭巴士嚟到炮台山落車之後,
正諗住食碗糖水
福元湯圓唔係第一次食,
湯圓幾次食都好好味
但今次負責收錢個呀婆無咩禮貌,
可能我落單唔清楚,
個呀婆西我臉,
到我比錢嗰陣又啤吓我,
我就問佢咩事?
我俾咗$100你😀
佢話而家找緊錢俾你囉。
我就話,咁你無啦啦望住我喎
我以為自己俾唔夠錢你🙂🙂

我想話:
你找錢咪找錢,做乜要啤吓我呢?
係咪出咗名嘅舖頭啲服務態度就唔掂🙂‍↔️🙂‍↔️
2024-06-25
  • 芝麻湯圓
2024-06-09 1491 浏览
📍福元湯圓行經北角👣聽講呢間福元湯圓好出名所以就試試佢🧐😋鴛鴦湯圓 (糖薑水底五粒)$30鴛鴦湯圓即係花生同芝麻湯圓每粒湯圓都大大粒咬開都有流心既效果但個人覺得用平時食既利川湯圓唔會好大分別🤣反而係糖薑水底好重薑味🫚同湯圓配搭得好夾👍🏻😋桂花酒釀湯圓(五粒)$34湯圓可以自選揀花生或者芝麻本身揀桂花酒釀唸住可以試多一款但桂花酒釀既味好淡似係有味既水😕有少少失望本身有期望地想試下食呢間湯圓但整體黎講真係唔太特別堂食環境亦好逼唔推薦😐
📍福元湯圓

但整體黎講真係唔太特別
堂食環境亦好逼
唔推薦😐
2024-03-09
依家因為待業先知炮台山有依間隱世老店,而依間店鋪有30年專門賣中式糖水,最出名既係爆醬湯圓。 我去到店鋪既時候,買糖水既人都係上左年紀, 證明依間係好野。 我點咗一碗 杏仁茶湯圓($36), 杏仁茶好香,濃濃既杏仁味而唔係水汪汪得個甜,湯圓大大粒, 皮很薄,一咬入面既芝麻餡即刻漏出嚟,芝麻餡同樣好食。 整個甜品食完個口唔會得個甜,所以值得去食。 不過店鋪太細, 座位非常有限, 大多數客人都係叫外賣。 😀另外, 雖然依間係老店,但佢地都有社交平台 account , 仲有急凍湯圓售賣。

2024-05-08
下午茶
  • 杏仁茶湯圓
2024-05-05 757 浏览
去到要排隊,手工湯圓,芝麻糊加湯圓(三顆)36蚊,湯圓皮好Q彈,糯糯唧唧,比較薄,芝麻味好香,好滑;杏仁茶湯圓都好食,杏仁茶都好香,我中意花生餡!好香仲可以食到一粒粒既花生碎,甜度可以再淡少少,宜家推廣走甜啊嘛哈哈哈哈,個人口味。
2024-03-18 683 浏览
今次黎到北角福元湯圓,係香港一家出名嘅湯圓店,位置唔多,成日都大排長龍,但非常值得一試🤤今日試左芝麻糊配搭芝麻湯圓!芝麻糊口感滑順,入口即化,有濃郁嘅芝麻香氣。芝麻湯圓係福元湯圓嘅招牌美食。湯圓皮薄而有彈性,充滿嚼勁。一口咬落去,滿滿嘅芝麻餡流出,濃郁香甜。如果鍾意食,仲可以買生湯圓返屋企自己煮黎食!

🚩長年排隊名店 香港湯圓皇牌🚩📍 福元湯圓今日是元宵節,先祝大家情人節快樂。在元宵節,不可少得的當然就是湯圓。而説到香港湯圓店,定必會提及福元湯圓。坐落炮台山站旁多年,它一直是需要排隊的名店,每逢佳節人龍更可能延伸至街尾。溫馨提示:由於店舖座位非常少,所以要有心理準備排隊是必要的。另外,外賣和堂食都是排同一條隊,所以若兩人一起去,可以一人負責排隊落單,另一人去拿位子,這樣會更有效率。🍴黑芝麻湯圓(糖薑水底)($30)🍴桂花酒釀湯圓 ($34)湯圓整體來説算大粒,最值得一讚的是湯圓皮非常煙靱,咬口十足。黑芝麻餡料呈半水半沙狀態,不會過生或過熟,你可要知道現今許多糖水舖提供的湯圓都是過生。難怪它可以長期保持湯圓皇牌地位。如果湯圓好味是本份,想不到連薑水也十分吸引。糖薑水不會太辣,相信大部分人都能夠接受。雖然不辣,但依然出奇地暖胃,在寒冷的夜晚食特別舒服。桂花酒釀底亦十分出色,酒釀份量非常充足,價錢亦十分公道。還未試過的你們,這是你絕對不能錯過的「老字號」名店。
🚩長年排隊名店 香港湯圓皇牌🚩
📍 福元湯圓

🍴黑芝麻湯圓(糖薑水底)($30)
🍴桂花酒釀湯圓 ($34)

還未試過的你們,這是你絕對不能錯過的「老字號」名店。
黑芝麻湯圓(糖薑水底), 桂花酒釀湯圓
2024-02-06
$32 (其他)
黑芝麻湯圓(糖薑水底), 桂花酒釀湯圓
  • 桂花酒釀湯圓
2024-02-22 569 浏览
呢間湯圓之前成日聽日講好食,之後路過就買左一碗返屋企,佢既份量好大粒而且湯圓真係幾好味,入面係芝麻涵,呢度除左湯圓仲有其他甜品,鍾意食中式糖水既朋友好岩黎呢度,佢唔係成日開O家,買到買唔到都好睇運氣,湯底仲係姜汁都唔錯,咁足料既湯圓唔怪得咁多人買啦。
2024-01-17 1111 浏览
一入到店裏面,就聞到咗陣陣薑香,心諗,呢個冬天,終於可以嚟啲暖笠笠嘅嘢喇!試咗佢哋嘅鴛鴦湯圓,一碗五粒,啱啱好俾你品嚐到芝麻同花生兩種風味嘅湯圓。每一啖,湯圓嘅糯米皮都彈牙得黎唔會太過悶腍,入口即溶,真係掂喎!芝麻嗰啲,墨黑又香糯,咬落去麻麻地嘅,每粒都好似一顆充滿秘密嘅小寶藏。而花生嘅啊,醬香又濃郁,有種回甘嘅甜味,係咁道地嘅好滋味㗎!店家啲薑汁湯圓亦同樣出色,熱辣辣嘅薑水濃郁,但係又唔會辣到蓋過湯圓本身嘅味。個湯真係足料又足味,湯底夠辣夠熱,瞬間暖笠笠,啖啖都令人心頭暖笠笠。😌如果你係湯圓愛好者,呢度肯定會令你笑口合唔攏!我仲會記得路過呢一間店嗰陣子喺口袋揣咗幾包急凍湯圓帶返屋企,預備隨時溫暖自己呀!🍵🥢🌟

2024-01-03 1073 浏览
都唔知可以講咩? 一向支持小店⋯⋯咁都😭😭😭 小編同少爺係除夕晚大約19:50左右到人流不是很多,大多數都是外賣,而我們就是坐着堂食,小編食杏仁茶加湯圓,少爺就食綠豆沙加湯圓,就響少爺差唔多食完時候先至發現有鐵線仔,當場再食不落去😡😡😡

2023-12-31
2023-12-31 939 浏览
今次行過北角附近,朋友推介話有間好食嘅湯圓店,就話唔試唔得啦😉!一入門口就聞到陣陣薑香,心諗:好嘢來喇!擺喺面前嘅鴛鴦湯圓流啲仲緊鼻涕咁,尤其係黑芝麻嗰隻🎱,淋啲芝麻香味,真係過癮到喺耳畔邊嗌靚聲咁!啖啖輕咬,流心芝麻餡呀,簡直係燈籠閃吓咁嘅驚喜🎉!個湯圓皮又滑又彈牙,咩嘢痴牙啲,喺度過時!旁邊嗰碗花生湯圓就算喇,味道平平,得個口感OK,不過比起黑芝麻就差遠喇。我仲試咗枝果皮蓮子百合紅豆沙,豉豉黐黐咁,紅豆沙醇厚,不過就唔夠甜,可能系要配合湯圓食,味道會更出色。食落去,湯圓、薑水同紅豆沙湊一齊,真系暖笠笠嘅舒服,尤其系冬天,食碗熱辣辣嘅湯圓真系嘆為觀止!😍店內人多得滯,等嘢食嘅時候真系心急如焚,建議佢地可以整理下,等客人候食時可以更有秩序啲。總括來講,來到北角,今次嗰碗湯圓,絕對系一個唔錯嘅選擇,值得再試!👍🥣👌