2022-12-30
Christmas Eve 唔想同人迫食西餐,今晚好特别去咗食中菜。估唔到餐厅都有少少圣诞装饰,汽球,有圣诞帽accessories 准备俾客人。一坐低就有杯桂花菜,so nice。第一次嚟净系ordered推介食物。蜜汁叉烧,唔肥但做到好松化,有少少焦香,仲配有蜜饯豆,正。朋友订枱话有两款蟹盖,所以各叫一款。炸蟹盖,外面炸到脆卜卜,入面啲全部蟹肉加少少洋葱,十分之足料。芝士蟹盖,外面芝士焗得好香,入面都系满满嘅蟹肉。个人觉得唔大食,可以两个人share一个就够。龙虾汤脆米海鲜泡饭,汤系十分浓龙虾味但唔会好腻,有爽口弹牙龙虾,配油炸鬼薄片同脆米,口感好好。餐厅会送一棵好靓可以打卡嘅甜品树,每枱都有少少唔同,我见附近张枱有桂花糕,红枣糕但我无…. 因为第一次嚟唔知有甜品树,所以我哋ordered芝麻卷,有芝麻味唔太甜。同埋焗西米布甸,入面系栗子蓉。
蜜汁叉烧,唔肥但做到好松化,有少少焦香,仲配有蜜饯豆,正。