2021-12-29 562 浏览
一直好想嚟呢间位于湾仔嘅米芝莲法国菜,今日终于book到位嚟食晚餐。试咗佢哋嘅signature 9course $2688 +10%首先有三款唔同嘅面包同埋两种牛油。然后系Welcome dish。味道几特别,听讲每日都会有少少唔同。Menu上正式第一道菜 法国圣子鱼子酱忌廉 staff介绍咗呢款鱼子酱嘅出产 同埋点样食先系最好。第二道菜系北海道海胆配红虾及香脆小香茴 一直好期待试呢个 网上见到相觉得好吸引 果然冇令我失望 海胆同埋红虾嘅鲜甜味配合得好好,个种浓郁同鲜味系口腔内徘徊。非常不错。第三道系汤,法国蓝龙虾配阿尔巴白松露及栗子汤。龙虾肉非常弹牙,白松露好香,但食落反而有少少失色。第四道系芥末池鱼配柚子及红辣椒。呢个就无乜记忆点,反而系伴碟嘅迷你薯仔几特别第五道菜系活缔海鲈鱼配备制香料及山芋上呢个菜之前staff会特别拎盒装住鱼同香料嚟介绍,有视觉同嗅觉嘅享受。终于嚟到主菜,鹿肉同羊都嗌咗嚟试。鹿肉比较特别,会配埋朱古力汁,几新奇嘅配搭。甜品系雪芭醒翻个味蕾,同埋朱古力焦糖蛋糕。最后最后staff会推住芝士同甜品Trolley 可以选择自己想食嘅芝士同甜品
首先有三款唔同嘅面包同埋两种牛油。
第五道菜系活缔海鲈鱼配备制香料及山芋
甜品系雪芭醒翻个味蕾,同埋朱古力焦糖蛋糕。