2024-08-01
今日早咗出门口,谂起可以食联和墟嘅雄泰11:30am到,唔使等位,未够12点已经坐满人,门口亦大排长龙一开头得一个侍应落单,手脚亦比较慢。落咗单后全场一齐等左15分钟先有嘢食,想嚟食嘅要有心理准备无乜服务同埋出餐好慢-一定要食嘅泰式海南鸡饭🐔🍚想食海南鸡嘅一定要早啲嚟,因为通常一点几就已经卖晒成碟份量超级多,一碟有齐鸡胸同鸡髀,而且无骨。鸡髀好滑、爽弹,鸡胸相对鞋口同有啲干。加埋配有泰式汁,少少酸,味道平衡开胃🤤油饭相对较干身,香而不腻,都系做得相当出色-冬阴公虾金边粉🍤🍜本身想叫米粉,但今日无米粉叫左金边粉,食落又唔错㖞,软硬适中,一个人食份量都足最欣赏系个冬阴公汤底!呢度嘅冬阴公汤底同一般餐厅既嘅冬阴公汤底好唔同,椰浆比较多,酸味较少,绝对值得一试!👍🏻虾就逊色左啲,雪藏虾无乜鲜味,都至少系爽弹(sorry食左几啖先记得影相)-泰式墨鱼饼🍥好薄身,如果厚少少口感会好啲质地喺爽弹既,不过无一粒粒既墨鱼不过不失既质素(sorry剪开左先记得影相)-饮品🥤星期一至五食午餐可以特价追加饮品,今日加$5可以饮泰式奶茶泰式奶茶茶底好香,入口亦非常顺滑,唔会死甜,相比系泰国饮既淡口啲。本身以为啲
一定要食嘅泰式海南鸡饭🐔🍚
想食海南鸡嘅一定要早啲嚟,因为通常一点几就已经卖晒
油饭相对较干身,香而不腻,都系做得相当出色
冬阴公虾金边粉🍤🍜
虾就逊色左啲,雪藏虾无乜鲜味,都至少系爽弹
(sorry食左几啖先记得影相)
泰式墨鱼饼🍥
好薄身,如果厚少少口感会好啲
质地喺爽弹既,不过无一粒粒既墨鱼
不过不失既质素
(sorry剪开左先记得影相)
饮品🥤
星期一至五食午餐可以特价追加饮品,今日加$5可以饮泰式奶茶
泰式奶茶茶底好香,入口亦非常顺滑,唔会死甜,相比系泰国饮既淡口啲。本身以为啲冰溶晒就会非常淡,结果都觉得仲系好够味👍🏻
总结💬
粉岭人唔会唔识既一间餐厅,每次食都觉得好食
装修都好有心思,等嘢食时可以细心睇下
预左要等位、等落单、等上餐,无乜服务可言的
但系都十分推荐