2024-06-13 93 浏览
铜锣湾 少女粉意大利餐厅Casa Cucina & Bar之前喺西营盘粉红意大利餐厅,2月𠮶时餐厅搬咗去百德新街后街,转左新店又睇下有咩新野食先~~📍Clam 2.0 $138呢个前菜几乎系每枱必叫,蚬每只都好肥美,加埋柠檬叶,香草忌廉同冬荫功粉系一道有浓郁东南亚风味既前菜;另外伴碟既 sourdough,可以比我清晒个酱,好开心😙🤤📍Welsh Rarebit $85重味人之选,脆包上面加咗芝士同鳀鱼,芝士再撞咸鲜鳀鱼,味道极为浓郁,食唔到太咸既朋友建议唔好试📍Shellfish Tagliatelle $198餐厅既 signature pasta,手工意粉做到 al dente,上面铺满虎虾肉同蓝蟹肉,虾肉弹牙饱满,每一啖都好满足📍Roasted Pumpkin Ravioli $168 比起虎虾意粉,我更钟意呢个!云吞好有惊喜,云吞南瓜蓉馅料香甜软糯再加埋cream cheese味道好清新,最后淋埋开心果酱增添咗层次感📍Peri Peri Chicken $168/Half 又系另一款浓味之选,用意大利春鸡,加上Peri Peri鸡形式腌制,味道可预期地重,所以食既时候可以
铜锣湾 少女粉意大利餐厅

📍Clam 2.0 $138

📍Welsh Rarebit $85

📍Shellfish Tagliatelle $198

📍Roasted Pumpkin Ravioli $168

📍Peri Peri Chicken $168/Half
又系另一款浓味之选,用意大利春鸡,加上Peri Peri鸡形式腌制,味道可预期地重,所以食既时候可以加埋伴碟野疏菜黎食中和一下

📍Catch of the day (sea bass) $215
用中式蒸鱼方式烹调,蒸𠮶阵加咗 riesling (?) 即系好似呀妈蒸鱼加花雕咁(?) 店员再淋埋牛油香草汁,简单但好味

📍Tiramisu $88
佢地既Tiramisu ,mascapone cheese 同咖啡味好平均,每啖都有微微酒香,入口口感软滑

📍Spring Basque Cheesecake $88
如果你当佢系普通Basque Cheesecake就会失望,但好似我唔太好既就会超钟意! 佢系走东南亚风既Basque Cheesecake,因为佢加咗香茅同柠檬,我觉得好清新,一啲油腻感都无

📍Green Mile $108
用罗勒gin 做base 味道清爽

📍Prosecco $75

#铜锣湾美食#打卡餐厅#打卡美食#相机食先#铜锣湾打卡餐厅#铜锣湾意大利菜#粉红餐厅
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller