2021-11-01
本来谂住入香港仔食羊腩煲,点知原来星期六冇卜位基本上系冇等食😅行行下见到呢间上海野门口有师傅即整小笼包,同埋唔洗等位,就入去试下佢啦!佢今次比左个厨房出入口我地(我估呢个位系平时员工食饭用)不过咁都好嘅~上菜快啲啊嘛🤣食上海野,小笼包一定系必食嘅~另外仲有锅贴,鸡丝粉皮,炸银丝卷,京葱爆羊肉,九皇银芽炒膳糊。主食方面就有酸辣汤面同担担面。小笼包:食得出即叫即蒸嘅,因为黎再个阵热辣辣,但系无咩汤,味道尚可,吾算好特别锅贴:好失望,同食蒸饺冇咩分别,皮好厚,成只饺有煎到转左色嘅部分只有1/3,但系一啲都唔脆,最后我只好弃皮食肉鸡丝粉皮:果然系无期待嘅野永远会有惊喜。虽然上菜个阵我有谂点解碟野咁冷清(因为一般嘅都会有青瓜丝)不过卖相唔紧要啦,最紧要好食,麻酱好滑,浓浓嘅花生香味,同埋佢个麻酱有咸味,吾会太油,粉皮都算弹牙,成个配搭系有90分,加左青瓜丝就会更清新炸银丝卷:炸得唔够脆,而且中间唔系好松软,一般京葱爆羊肉:好够获气,调味岩岩好,虽然佢个羊都大阵骚味,不过配埋京葱同埋佢个汁就岩岩好,用黎送饭一流九皇银芽炒膳糊:一样无期待过就有惊喜,一样好有获气,个汁甜甜地,有啲似蒲烧鳗鱼个汁(一开
炸银丝卷:炸得唔够脆,而且中间唔系好松软,一般
九皇银芽炒膳糊:一样无期待过就有惊喜,一样好有获气,个汁甜甜地,有啲似蒲烧鳗鱼个汁(一开始真系有怀疑佢系用鳗鱼)银芽炒得好爽口,膳好弹牙而且好入味,完全无骨,好食
酸辣汤面:无酸又无辣,真系唔知点叫酸辣汤面,要自己落醋先有酸味,辣味系一啲都无,食到尾个汤开始变水,应该䇜汁落太多,成个面一啲都唔挂汤,酸辣汤底配料唔多,食极都只有豆腐,唯一优点系大碗,如果只为填饱个肚,不妨一试嘅
担担面:极极极失望,作为一间上海餐厅,竟然担担面煮唔好,成个汤底无味,好稀,唔好话花生味,系连鸡汤味都食唔到有,朋友有个食法会再另外加啲花生酱落去食,等个汤浓郁啲,但呢个汤佢都话救唔到,落左半碗酱落去都系完全冇味!
总括:主打嘅面同汤都做唔好,反而小炒好食,无期望就唔会有失望;无期望就会有惊喜!