2018-09-06
小时候,总是觉得广东菜比较古老,多数同家人或是一围围聚餐先会食..长大后先知道粤菜嘅个中精髓,要称得上色香味俱全唔系容易嘅事。粤菜包含左中国文化、历史、艺术、民俗,融会贯通。宜家甚至会觉得粤菜系一种学问,由处理挑选食材 至拣选一种烹调方法去发挥食材既特点都要互相配合,不断钻研!讲返呢间中菜厅~发现呢度缘于有次同位auntie喺对面既老牌名人饭堂饮茶...见到呢间中菜馆!上网睇吓原来系新派名人饭堂,好多名人明星会包房用餐添! 呢度好多菜式都融入了多个派系,一种食材更加可以用唔同烹调方法,就算menu上无既都可以order。点菜时不妨问问侍应比吓意见!! 当天服务员推介咗卤水鹅肝比我地用'三浸'卤水汁泡制而成,三浸既意思系浸泡过3盆秘制卤水汁,令质感比较实净。 一向喜爱鹅肝嘅我,初尝这个做法,入口带甘香、口感细腻幼滑。跟法式煎煮既做法来得有质感,唔会有油既感觉。然后系选用婆参做既一道驻颜前菜:麻辣海参海参浸发非常考功夫,处理不当或者遇到油份都会烂开。一般海参会以烩、炆手法烹煮。呢度以冷盘既方式,口感更加爽滑、有嚼劲。加上带点花椒香气,少少辣口~几惹味! 冷盘过后要滋润一下!🍴松茸花胶炖响
粤菜包含左中国文化、历史、艺术、民俗,融会贯通。
宜家甚至会觉得粤菜系一种学问,
讲返呢间中菜厅~
上网睇吓原来系新派名人饭堂,好多名人明星会包房用餐添!
点菜时不妨问问侍应比吓意见!!
一向喜爱鹅肝嘅我,初尝这个做法,入口带甘香、口感细腻幼滑。
跟法式煎煮既做法来得有质感,唔会有油既感觉。
卤水鹅肝
麻辣海参
一般海参会以烩、炆手法烹煮。
呢度以冷盘既方式,口感更加爽滑、有嚼劲。
加上带点花椒香气,少少辣口~几惹味!
冷盘过后要滋润一下!
🍴松茸花胶炖响螺
松茸拥有独特既甜鲜香味,配以厚身既花胶,入口富弹性超丰富既骨胶原。
加埋同样滋补养颜既响螺,汤头味带甘甜润喉。
松茸花胶炖响螺
🍴杏汁炖白肺汤
每次见到白肺汤,脑海总是浮现...多功夫...好难洗既字眼
年幼时见妈妈处理一个白肺要几句钟,由一个粉红色既猪肺清洗至白,仲有多重工序。
所以外出用餐点这个汤就最好不过!
先尝一口杏汁,阵阵杏香扑鼻而来,现磨既杏仁,令质感更浓稠,感觉滑溜。
白肺咬口软腍,清清肺热!菜胆亦带清甜。
杏汁炖白肺汤
🍴银丝焗酿鲜蟹盖
用2只蟹拆出蟹肉,满满酿入蟹盖,一丝丝既蟹肉真系多得不得了,蟹既鲜味仲带点洋葱清香!
银丝焗酿鲜蟹盖
店员先提醒小心鱼骨~
其实食落只有数条小骨,不过都尽见服务细心。
呢度菜用上了东星班既腹鳍附近既肉,肉质实净。
奶白色既鱼汤有阵阵胡椒,感觉暖胃。
潮式汤煮东星班
金黄色既滑豆腐,淡淡豆香。加上尖辣、红辣椒既衬托不但增添色彩更能刺激一下舌尖,份外惹味!
🍴北海道A4和牛沙嗲炒肠粉
用布拉肠粉代替粉面既角色,肠粉又薄又滑,入口顺滑。
和牛碎粒肉味较浓,用热锅装住有沙嗲汁既肠粉香气四溢~
北海道A4和牛沙嗲炒肠粉
最后奉上甜点三重奏作结~
打开蒸笼,香喷喷既奶皇马拉糕带来一阵蛋黄奶黄香味~
仲有香浓既黑芝麻卷,充满古早风味~芝麻味浓又滑溜!
而桂花红豆糕都好清香。