2006-10-27 90 浏览
我本身住元朗,一向对粥好狂热,但元朗区大多有粥食食肆,有好粥底已经所余无几,直头系得一间半间可接受。有日不经意行经呢个熟食市场,因为有少少发烧唔舒服,所以买碗,连外卖汤兜都只系HK$12.5-,以元朗区讲真系超抵食。返到屋企食碗粥,发觉粥底非常之好味,但以我食好粥经验俾分,十分满分佢有八分。粥底我食到有白,味精唔多觉有,但都可能落但我唔肯定,因为实在唔多觉。鲩鱼片新鲜冇松散好甜美,咸瘦肉唔似一般粥店好咸,只系有淡淡咸味吊出瘦肉鲜味。招呼阿姐好细心,每次都问我要唔要葱花/花生?尤其我一向唔多食花生,阿姐问我,我就唔驶次次逐汤匙捞走花生喇!肠粉方面...斋肠、虾米肠及炸两HK$7-,牛肉、瘦肉、叉烧及鱼片肠粉均HK$10-。尚有其他油器因为未帮衬过,所以唔知几多钱。肠粉份量都几多几滑,估唔到熟食市场,都有咁高质素靓粥食。大家如果真系钟意食靓粥,就一定系佢莫属,因为合益路一带,所谓驰名煲仔粥,真系同佢争几班都唔止。堂食可能环境较差,同埋如果天气较热,道堂食就可能食到大汗叠细汗,所以我推介买外卖返去食就最好,而且外卖汤兜及饭盒,都只额外收HK$0.5-,十分经济实惠~
我本身住元朗,一向对粥好狂热,但元朗区大多有粥食食肆,有好粥底已经所余无几,直头系得一间半间可接受。有日不经意行经呢个熟食市场,因为有少少发烧唔舒服,所以买碗[鲩鱼片咸瘦肉粥HK$12],连外卖汤兜都只系HK$12.5-,以元朗区讲真系超抵食。返到屋企食碗粥,发觉粥底非常之好味,但以我食好粥经验俾分,十分满分佢有八分。粥底我食到有白,味精唔多觉有,但都可能落但我唔肯定,因为实在唔多觉。鲩鱼片新鲜冇松散好甜美,咸瘦肉唔似一般粥店好咸,只系有淡淡咸味吊出瘦肉鲜味。招呼阿姐好细心,每次都问我要唔要葱花/花生?尤其我一向唔多食花生,阿姐问我,我就唔驶次次逐汤匙捞走花生喇!肠粉方面...斋肠、虾米肠及炸两HK$7-,牛肉、瘦肉、叉烧及鱼片肠粉均HK$10-。尚有其他油器因为未帮衬过,所以唔知几多钱。肠粉份量都几多几滑,估唔到熟食市场,都有咁高质素靓粥食。大家如果真系钟意食靓粥,就一定系佢莫属,因为合益路一带,所谓驰名煲仔粥,真系同佢争几班都唔止。堂食可能环境较差,同埋如果天气较热,道堂食就可能食到大汗叠细汗,所以我推介买外卖返去食就最好,而且外卖汤兜及饭盒,都只额外收HK$0.5-,十分经济实惠~