2023-06-21
食omakase最享受嘅就系欣赏师傅点样用食材同处理方法升华鱼生嘅鲜味,今晚喺花贝嘅体验系满分嘅👍🏻👍🏻前菜罕见以熟虾做主角,配上青柠啫喱同莼菜,卖相似个池塘仔,赏心悦目之余食落都好开胃。刺身3款:薄切真鲷、帆立贝、赤身2食真鲷包住玫瑰花瓣一齐食有淡淡花香、帆立贝用岩盐吊味、赤身有原味同酱油渍两款,酱油渍味更浓又唔会过咸之后系烟熏鲣鱼,连伴碟嘅脆紫菜都一齐用禾秆草烟熏过,味道好香~四件天妇罗入面最有惊喜系粟米仔,感觉系烧香咗再炸,好好食~厚岸生蚝好大只,配上海葡萄同蕨类啫喱唔会抢咗蚝嘅鲜味~之后嚟到重头戏手握寿司8贯:生八爪鱼、羽太(斑)、金目鲷、池鱼、黑鯥、牡丹虾、海胆同大拖罗8款寿司师傅都会因应鱼肉本身嘅味道去选择配料,每一次配搭转换都反映到师傅嘅坚持:以配料升华鱼嘅味道,但绝对唔会盖过当中最深刻嘅系火炙黑鯥,以自家制嘅甜酒煮紫菜作调味,以甜味平衡黑鯥嘅油脂;网炙酱油渍大拖罗更加震撼,第一次见师傅以网炙手法处理,焦香感平均分布喺成块鱼肉,再加紫苏叶碎同芝麻调味,味道层次非常细致。热辣辣嘅玉子烧亦都好有惊喜,中间带小小流心效果~蜜糖淋酱亦唔会过甜最后嘅汤品同甜品3食都系水准以上,自家
刺身3款:薄切真鲷、帆立贝、赤身2食
四件天妇罗入面最有惊喜系粟米仔,感觉系烧香咗再炸,好好食~
厚岸生蚝好大只,配上海葡萄同蕨类啫喱唔会抢咗蚝嘅鲜味~
最后嘅汤品同甜品3食都系水准以上,自家制嘅抹茶奶冻最突出,茶味芳香浓郁👍🏻
晚市$1488/位嘅定价嚟讲系绝对值回票价嘅,期待下次再访~