2017-07-11
1954 浏览
上个月尾专程去左荃湾汀九桥个边既帝景酒店到食饭通常都系搭车经过,今次系第一次真真正正入去食饭啊起初对于入去帝景非常迷惘,但原来荃湾地铁站有shuttle bus直达,比想像中方便得多了!今次同男朋友Book左呢到既私房菜,个人认为相对同一价钱既buffet,私房菜既性价比更加高,卖相亦都好精致!呢到既私房菜有分西式同中式,睇过menu后,觉得西式更加岩我地既口味,总共有六道菜首先当然系前菜,用左一个长碟黎呈现三个精致既前菜第一个系「黑鱼子法国生蚝」,我同男朋友见到生蚝双眼都发光了黑鱼子好浓味,偏咸,而呢款生蚝海水味亦都较重,两者既冲击都好大!中间就系「牡丹虾刺身」 刚好亦系我既最爱,牡丹虾眼见已经好肥美,食落去好鲜甜!最左边就系「鳕鱼籽黄鳍吞拿鱼他他配牛油果醋」用牛油果作前菜系唔错既选择,健康之余,又有种饱肚感,吞拿鱼他他同牛油果梅花间竹,令口感同味道都变得丰富。巴马火腿番茄汤谂唔到饮完呢个汤已经有一种饱肚既感觉问一问staff先知道,呢个汤其实好足料,多左好多个番茄而烹调,所以有饱肚感都好正常。另外,建议巴马火腿放入番茄汤里面作调味之用,因为我试过直接食巴马火腿,味道会太咸!煎海𫚧鱼
今次同男朋友Book左呢到既私房菜,
首先当然系前菜,用左一个长碟黎呈现三个精致既前菜
第一个系「黑鱼子法国生蚝」,我同男朋友见到生蚝双眼都发光了
中间就系「牡丹虾刺身」
刚好亦系我既最爱,牡丹虾眼见已经好肥美,食落去好鲜甜!
最左边就系「鳕鱼籽黄鳍吞拿鱼他他配牛油果醋」
用牛油果作前菜系唔错既选择,健康之余,又有种饱肚感,
吞拿鱼他他同牛油果梅花间竹,令口感同味道都变得丰富。
巴马火腿番茄汤
谂唔到饮完呢个汤已经有一种饱肚既感觉
煎海𫚧鱼橄榄番茄沙沙
食腻左牛扒,间中食鱼都系唔错既选择
呢个𫚧鱼加入番茄酱汁,好醒胃!
海盐牛骨筒牛仔膝意大利饭
记得之前系另一间cafe食完一个以骨髓为主既前菜 口感非常奇妙
今次食又有另一样变化,以骨髓为主既意大利饭,一口骨髓一口意大利饭,
除左食左浓郁的脂香味,亦令意大利既味升华。
柠檬蛋白挞、朱古力蛋糕、莲子慕丝蛋糕
我谂最特别莫过于「莲子慕丝蛋糕」
初时有D抗拒,幻想到味道有D奇怪,
但系莲子一阵阵淡淡既甜味,唔钟意食太甜既会钟意呢个!