2021-09-11 871 浏览
呢间主打法日fusion菜既餐厅位于铜锣湾既上楼大厦,运用法日唔同既食材,造出一道道精缴既菜式Beef Tartare食到有生洋葱,酸酸辣辣,成个他他个味调得好好食,用炸春卷皮,炸紫苏叶去配他他,一齐食真系几特别,出面好少会系咁既配搭Sapporo Draft BeerHappy hour买一送一,好够冻,爽呀我地分别叫左Dinner menu & Five course menu两个set都会有既餐包,圆形既系芝士卷,另一个系牛角包,两个都非常酥脆5 Course Menu:令和怪物Omakasa常见既令和生蚝,手掌咁大只既生蚝爽甜美味,运用了化子料理既造法,加了青柠雪葩、柠檬爆珠、澳洲青苹果作配搭,令到只蚝更加清新北寄贝刺身北寄贝切成条状,混入沙葛,蟹黄柚子汁、甜椒辣酱,味道既层次好丰富,爽甜酸辣一次过系个口入面爆发香煎法国鹅肝鹅肝外层煎得香脆,内里仲系微微呈粉红色,甘香无比,红酒车厘子、陈醋、热情果酱正好中和返鹅肝既油腻感,好出色脆鳞甘鲷之前系一间好出名既铁板烧店食过呢款菜式,呢度既脆鳞甘鲷都绝对唔失色,鱼鳞香脆,鱼肉仍保持嫩滑,略嫌味道淡左少少,不过成道菜最出色系垫底个大根,清

Beef Tartare

Sapporo Draft Beer
Happy hour买一送一,好够冻,爽呀

5 Course Menu:

脆鳞甘鲷
之前系一间好出名既铁板烧店食过呢款菜式,呢度既脆鳞甘鲷都绝对唔失色,鱼鳞香脆,鱼肉仍保持嫩滑,略嫌味道淡左少少,不过成道菜最出色系垫底个大根,清甜又入味,一d渣都无,个鲣鱼高汤清到一滴油都无,真系连汤都饮埋,非常高水准

香煎慢煮白豚猪腩
呢个猪腩肉就好似港式烧味既烧肉咁,用左慢煮方式煮制,但食落唔觉得特别嫩滑,个皮仲系唔脆带韧,有d失望,反而个烧菠萝做得更出色

香煎法国牛仔柳
牛仔柳5成熟,肉质软腍食落仲好juicy

烧龙虾配龙虾意大利饭
每一啖都食到浓郁既龙虾味,意大利饭软硬适中,仲有啖啖既龙虾肉,好香好好食

抹茶红豆慕丝
抹茶味非常香浓,仲有绝配既红豆,再加球芝麻雪糕,唔甜之余仲唔觉得腻

香橙朱古力慕丝
朱古力慕丝都几幼滑,入面有香橙酱,炸弹既造型好得意,仲有爆炸糖伴碟

Dinner menu:
油甘鱼刺身
油甘鱼刺身配上酱汁味道都好夹,唔洗蘸豉油Wasabi都好够味,新鲜好食,酸萝卜更有清清味蕾既作用

香烧八爪鱼配甜粟米
整碟好有法国菜既感觉,八爪鱼微微炙烧后,配上甜粟米酱,车厘茄,再加上鱼子酱,色彩同味道配搭都一流

法式龙虾汤
龙虾味无想像中咁浓,加上面既忌廉疑似有少少失手,有点失望

北海道海胆意大利饭
整个饭都食到香浓既海胆鲜味,北海道海胆食落更creamy,真系要新鲜先有既味道

澳洲M5和牛肉眼
呢个澳洲M5和牛都真系拍得住日本和牛,虽然脂肪比例唔算最多,但肉质好嫩滑,肉味香浓

柠檬慕丝
以柠檬造形亮相,真系好似原只柠檬咁,其实系柠檬慕丝,食落都几酸下,未必人人接受到

没有华丽既装修,但有精湛既厨艺,每道菜都食得出厨师既用心同功架,摆碟精致,味道出众,无谂过上楼餐厅会有咁高既水准,好有惊喜