2022-09-12
喺湾仔谂唔到食咩,突然谂起收藏好耐嘅和牛专门店,竟然本身冇目标就去试下,餐厅位置隐蔽,以为唔会有好多人,点知我太天真了,下昼3点几都有好多人喺门外等▪️店内座位唔多,所以基本上都要等一等先可以入座,但系食完餐饭真系觉得好值得等😋记得喺门口部自动点餐机落左单先呀,唔好傻傻咁等▪️餐厅座位以bar枱设计,客人可以望住各位厨师忙住出单,上枱个阵厨师仲会好有型咁摆哂pose比我地影相,好有型😆▪️餐厅食物贵精不贵多,只专心serve三款主食,每款都好有水准👍▪️店员大多数都系讲英文,好有礼貌,服务态度好好,我地问店员有冇厕所,店员仲亲自带到上厕所门口🍚 和牛丼𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗗𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 $𝟭𝟴𝟬和牛铺满哂成碗饭,份量好多🍚和牛用上尾崎和牛,牛肉全部都好粉嫩,口感软滑,经过炙烧迫哂油香,油脂十足,加埋酱汁同生鸡蛋令每块牛更香滑最特别系珍珠米混入牛肉碎,日本生鸡蛋捞饭已经好滋味,一啖和牛一啖饭仲多左一层牛肉粒,十分有层次😋🍜特制和牛沾面 𝗧𝗼𝗸𝘂𝘀𝗲𝗶 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗧𝘀𝘂𝗸𝗲𝗺𝗲𝗻 $𝟭𝟱𝟬见到佢地嘅面饼煮完会即刻浸冰,再凉干令面质好有弹性一边望住厨师烧和牛一边闻到香喷喷嘅牛味,味道一样软滑汤底香气扑鼻,
🍚 和牛丼𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗗𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 $𝟭𝟴𝟬
和牛铺满哂成碗饭,份量好多🍚 和牛用上尾崎和牛,牛肉全部都好粉嫩,口感软滑,经过炙烧迫哂油香,油脂十足,加埋酱汁同生鸡蛋令每块牛更香滑
见到佢地嘅面饼煮完会即刻浸冰,再凉干令面质好有弹性
一边望住厨师烧和牛一边闻到香喷喷嘅牛味,味道一样软滑
汤底香气扑鼻,牛味超浓郁,仲有好多牛肉粒,质地极浓稠,味道偏重,啱哂重口味人士,放入面条后每条面都可以沾上浓浓嘅汤汁😋
配料嘅溏心蛋半熟程度啱啱好,紫菜更加印上招牌猩猩,打卡一流
本身谂住咁贵肯定又系卖噱头,但食完会比人一种好满足而且绝对值得嘅感觉😳