2023-11-18
平时同朋友食饭都好少会食中菜,今日我哋突然兴起话要食中菜🤣,就决定试试呢间私房菜😎嗌完茶冇耐就先送上枝豆、木耳两碟小菜😀而头盘分别系本地水耕沙律菜伴芝麻酱同埋茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子,仲有荣哥嘅自家甜酸斋😎,净系呢个精致嘅摆盘已经震艳全场,我最钟意就系茶熏流心蛋,一啖咬落去啲蛋汁就流晒出嚟,再加埋茶熏嘅味道口感丰富🥰🥰慢煮海黄花配普宁豆酱伴黑鱼子唔讲以为自己食紧日本刺身🤣🤣黄花鱼冇细骨,肉质非常嫩滑,配埋普宁豆酱口感好特别成餐饭令我最翘首以待嘅就系呢两个炖汤😍😍佢哋分别系原盅炖药膳龙趸骨鲜淮山汤同原盅炖意大利牛肝菌豚肉鸡脚甘笋汤,我就钟意药膳𠮶款多啲,佢真系好入味同埋𠮶种药膳味令我谂起好多年前去饶河夜市食嘅药膳排骨😍酱烧爽厚豚颊肉配柳丁汁青木瓜丝青木瓜丝我真系唔太钟意食🙈,但个豚颊肉食落爽脆弹牙,我哋四个人系咁争住食🤣🤣蜜椒比利时杜洛克St.Louis橄榄猪肋骨外皮烧得非常香脆,蜜汁令肉味更加juice,每旧都色泽均匀,咬落啖啖肉😋😋招牌茶王熏鸡食落好似炸子鸡,鸡皮又脆又薄,配埋炸过嘅茶叶,唔单止多在一层香味,而且仲有助解腻鱼汤有机时令鲜蔬佢绝对唔系简单嘅白菜仔😏鲜甜嘅鱼汤浸吟住
嗌完茶冇耐就先送上枝豆、木耳两碟小菜😀 而头盘分别系本地水耕沙律菜伴芝麻酱同埋茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子,仲有荣哥嘅自家甜酸斋😎,净系呢个精致嘅摆盘已经震艳全场,我最钟意就系茶熏流心蛋,一啖咬落去啲蛋汁就流晒出嚟,再加埋茶熏嘅味道口感丰富🥰🥰
慢煮海黄花配普宁豆酱伴黑鱼子
酱烧爽厚豚颊肉配柳丁汁青木瓜丝
蜜椒比利时杜洛克St.Louis橄榄猪肋骨
招牌茶王熏鸡
鱼汤有机时令鲜蔬
佢绝对唔系简单嘅白菜仔😏鲜甜嘅鱼汤浸吟住所有菜,令菜嘅鲜味更加突出,食完咁多肉可以食到呢个咁fresh嘅菜,感觉好舒服😌
大红大紫炒饭配日本樱花虾
起初仲以为系红米饭,但原来系红菜头🤣🤣,自己识嘅炒饭加埋日本樱花虾,日系倍增🥰🥰
最后甜品系姜汁黑芝麻汤圆,汤圆皮薄馅靓😆,但系个姜汁真系辣得滞🤣🤣