2024-01-15
📍浦东蒲西 🔎铜锣湾开平道1号Cubus 5楼-----星期六嘅午餐,黎咗装修非常雅致嘅呢一间上海菜餐厅。闹中取静嘅开平道,一向都行高级路线,难得上网见到呢一间上海菜嘅午市套餐几抵食,就过黎一试究竟。午市自选套餐($368-2人)🥢精选冷盘(自选两款)可以选择嘅冷盘款式好多,例如有醉猪手、鸡丝粉皮、手撕烤麸、蒜拍黄瓜、金兰拌茄子、杭州酱鸭、豆千马兰头同洞庭小莲藕(辣)等。拣选咗醉猪手同埋杭州酱鸭,两款都冇失望,前者冰冻弹牙,胶原满满的感觉,后者咸香多汁,肉质扎实,佐酒应该不错。🥢汤(2选1)蟹肉齐菜豆腐汤 或 海参酸辣汤黎到嘅时候都比较早,所以就拣咗比较清新嘅前者,味道清香,豆腐细腻滑溜,加上丝丝蟹肉,温和又暖胃。🥢小菜(自选两款)可以选择嘅小菜款式同样非常多,例如有赛螃蟹、韭黄炒蛋、砂锅狮子头、回锅肉、糖醋金薯咕噜肉、双葱爆羊肉、酸菜炒牛肉、麻婆豆腐、砂锅干煸花菜、开洋四季豆、清炒时蔬等等。赛螃蟹软嫩滑爽,味道调得不错;糖醋金薯咕噜肉则非常下饭,金薯粉绵香甜加上软软嫩嫩,肉脂丰腴嘅咕噜肉,令人忍不住一口接著一口。🥢附送(菜饭或鸡煨面)选择了鸡煨面,鸡肉粒份量颇多,汤头奶白浓香,面条亦
🔎铜锣湾开平道1号Cubus 5楼
-----
午市自选套餐($368-2人)
🥢精选冷盘(自选两款)
🥢汤(2选1)
蟹肉齐菜豆腐汤 或 海参酸辣汤
🥢小菜(自选两款)
🥢附送(菜饭或鸡煨面)
选择了鸡煨面,鸡肉粒份量颇多,汤头奶白浓香,面条亦弹牙富面粉香,不错。
🥢追加(小笼包(4只-$48))
皮薄汁多,一咬下去,汤汁马上涌至口腔每一角落,肉馅颇瘦,唔会油腻感好重,值得一试。