2018-04-09 98 浏览
今晚同友人們去亞古獸…唔係,係亞古鍋打邊爐。餐廳位於登龍街一座好多餐廳嘅大樓入面,上到去睇到個門面感覺好高級,餐廳以黑色雲石為主,望出窗外可以睇到大廈五光十色嘅燈光,而餐廳再入啲仲有個bar同設有室外座,可以俯瞰銅鑼灣形形色色嘅高樓大廈。侍應好helpful,見我地唔知食乜好都主動推介比我地。叫咗個招牌阿古鍋湯底,用花膠,螺頭,瑤柱等淆製。等水滾侍應先幫我地潷湯同花膠,好濃好鮮!淨係飲呢個湯都值回票價。黃金豆腐粒。由於餓餓地嘅關係先叫咗可以即食嘅,但比我預期嘅好食!廚師將表面炸至豆腐粒金黃色,令表面食落酥脆,冇油份,入口乾身,而入面豆腐就嫩滑可口。正! 牛三寶。擺碟好靚,中間一片牛仲整到一朵花咁。黑毛豬腩肉同濟州豬,唔知邊樣打邊樣,但兩種都好薄好嫩口。四合丸。將墨魚,蝦,豬肉同金腿茸混合嘅丸。可以一次食足4種口味,鮮甜又有咬口。碧綠豆腐。綠色嘅係海苔,仲以為放落湯會同豆腐分離,點知冇事,食落幾特別。蔬菜拼盤。擺到成棵花咁,令人賞心悅目。 整體嚟講餐廳環境舒適又有美景,食物高質又精美,服務態度良好,值得一試。

牛三寶。擺碟好靚,中間一片牛仲整到一朵花咁。

黑毛豬腩肉同濟州豬,唔知邊樣打邊樣,但兩種都好薄好嫩口。

蔬菜拼盤。擺到成棵花咁,令人賞心悅目。
2018-04-09