2023-08-14 23 浏览
趁住朋友产子之前相约嚟西九行下、影下相,行完就近揾咗间餐厅坐低食嘢,拣咗故宫入口处嘅下江南。餐厅设计有格调,现代得嚟又结咗中式传统建筑嘅元素,餐牌仲有干隆下江南嘅典故,同小朋友嚟食仲可以讲下故事添。餐厅楼底够高够阔落,落地大玻璃够开阳可以睇到对面海嘅景观,座位同餐枱亦都好阔落,怀胎八月嘅孕妇都话好舒适。餐牌设计精致清晰,图片与实物相符,有套餐与单点选择。酥油野鸡瓜饭+夫妻肺片+醉珍肝醉珍肝其实系鸡肾,本身以为系鸡肝所以点咗,结果都好食,肾片有酒香味而且好爽脆,孕妇唔食得有酒嘅嘢食,我好开心可以独占。夫妻肺片牛腱够软糯入味,虽配以辣油其实并唔辣,牛肚都好入味,而且够软稔。酥油野鸡瓜饭朋友本身想食酥油野鸡瓜面,我手误点错咗「饭」,结果好有惊喜,鸡汁嘅浓郁鸡味同香料味好送饭,松子同菜粒嘅配合相得益彰,每啖饭都食得好多层次,比上海菜饭更好食,但唔觉油腻,鸡件啖啖肉,好滑有鸡味。山西肉夹馍第一次食山西夹馍,唔知系未正宗味道,饼皮嘅口感同味道都好似手抓饼,口感十分酥脆,即叫即整,拎上手仲热辣辣,馅料有生菜同有孜然味嘅肉,馅料够juice十分有风味,整体喜出望外。四喜烤麸+拍青瓜四喜烤麸系上海菜名物

餐牌设计精致清晰,图片与实物相符,有套餐与单点选择。

酥油野鸡瓜饭+夫妻肺片+醉珍肝

夫妻肺片

酥油野鸡瓜饭

山西肉夹馍

四喜烤麸+拍青瓜
四喜烤麸系上海菜名物,下江南都做得好好,烤麸好多汁,咸甜适中,好体现到上海菜浓油赤酱嘅特色,辅以木耳荀丝带出唔同嘅食物口感。青瓜好爽脆,似系即叫即拍。

百香果茶青柠乌龙茶
酸甜嘅百香果同乌龙茶配合得好出色,清幽嘅茶香同果香好清香,好开胃,好适合夏天解暑,行户外西九行得热买杯茶外卖饮都好正。

杂果鸳鸯凉粉
大量新鲜水果铺面,色彩缤纷相当吸引,翻开水果底下有黑色凉粉同透明冰粉,黑色凉粉爽口啲,透明冰粉就烟韧啲,双色凉粉双重滋味,消暑之选。