2023-03-18 104 浏览
平日比较少到中上环地段,普遍是过来找吃的或是坐叮叮游历一下,其次就是揸车入黎游下车河。今晚放工同朋友来chill 下,才发现在中环善庆街附近都有不少特色餐厅/小店及酒吧,而且气氛也相当不错。话不多说,这里就如置身于外国,因为店内也有不少外籍人士,招待我们的员工很有礼,温柔得很,菜式亦令我相当难忘❤️前菜我点了Kuih Pie Tee (HKD 128)Idea 应该系嚟自于pie/tart, 外边系薄身脆片造成的pie 底,好似小船一样轻轻包裹住吞拿鱼拖罗粒,啫喱碎,切开片状提子,仲有少不了食用花点缀一下,感受十分清新,无论视觉及味蕾都好surprised! 靓到想欣赏多一会先进食,口感很有层次另一款appetizer 点了Pani Puri (HKD 118) 呢个亦都系靓到好似艺术品,表面似系甜品造型嘅,其实系印度酥脆球,入边酿左满满嘅蟹肉mixe salad sauce,蟹肉丝一条条,外面苏脆,内里却柔软得很,再一次震撼我嘅味蕾入边嘅蟹肉mix 左青瓜粒粒,更有层次口感到Main Course, 叫左牛同鸡❤️❤️Beef Short Ribs(HKD 298)呢个主菜又系令我十分惊喜

前菜我点了Kuih Pie Tee (HKD 128)

Pani Puri

入边嘅蟹肉mix 左青瓜粒粒,更有层次口感

到Main Course, 叫左牛同鸡❤️❤️
Beef Short Ribs(HKD 298)
Beef Short Ribs
呢个主菜又系令我十分惊喜,采用左近乎和牛级别嘅牛,脂肪比例好均匀,有种入口即溶嘅感觉😍😍😍旁边嘅面条口感特别,配搭起上嚟简直系完美

呢个叫Zhänjiäng Chicken (HKD 268)
Zhänjiäng Chicken
呢个鸡胸真系我食过最嫩口嘅鸡胸,厨师控制火候恰到好处,鸡皮包住鸡胸肉煎到好香,保留住鸡肉本身嘅水份,咬落去有爆汁嘅感觉❤️❤️❤️❤️❤️

旁边好似蛋糕造型嘅,其实系伊朗𠮶边制法嘅米膏,表面煎到好似饭焦一样嘅香脆,入边好似蛋糕状嘅米粒,呢种口感真系一大享受,令人难忘,很有特色的Fusion 菜😍

甜品有Chrysanthemum Pu'er (HKD 98)
Chrysanthemum Pu'er

Strawberry Tart (HKD 88)
Strawberry  Tart

很满足的一顿,甜品为整晚画上完美句号。
菊花味的雪糕配上茶味cheesecake, 很清新💕士多啤梨挞挞底脆脆的,上碟好精致😍

已经好想再返黎encore. 呢个quality 才一千蚊松D, 份量十分恰到好处❤️❤️❤️
Beef Short Ribs
Chrysanthemum Pu'er
Strawberry  Tart
  • Strawberry Tart
  • BEEF SHORT RIBS
  • Zhangjiang Chicken Ballottine
  • PANI PURI