2024-07-19 201 浏览
有朋友从外国回来香港探亲,带佢去香港有特色嘅餐厅食饭。今日就带咗佢地位于香港打卡地标兰桂坊嘅呢间高端火锅店,呢间火锅店是重庆火锅发源地,89年老字号,包厢仲可以唱K,睇到兰桂坊夜景。一入到店舖已经感受到充满中国重庆元素嘅装修,好适合宴请客人。我哋先叫咗两款小食,爆浆红糖糍粑同埋椒香酥肉。糍粑非常烟靭,红糖爆浆微甜。椒香酥肉充满。花椒香气,越食越香。非遗三味锅呢个非物质文化遗产汤底有三只味,麻汤,蕃茄汤及菌汤。麻汤重庆麻辣火锅,味道好正宗,充满牛油香气,少辣配合返港人口味,食得辣嘅可以叫佢加辣。蕃茄汤好浓郁,菌汤充满鲜菌香气。冷锅鸭血鸭血我哋全放追麻汤,鸭血Q弹,吸入麻辣汤底,入味,很好吃,如果怕太过油腻的话,可放上店员给的面包上面给吸油。烽火戏猪喉好有趣嘅名字,摆设亦都好贴切。第一次食诸侯,放入滚汤内渌2分钟食,爽脆无比。冰川鹅肠鹅肠超长,完全冇异味,冇肥膏,爽口。鲜毛肚没有经过漂洗嘅牛柏叶,大大块好爽口。手切吊龙用上圣旨摆设,好有气势,呢个部位嘅牛肉,细致嫩滑。发源地水八块有四款,带牛皮嘅牛肉,牛肚,牛筋,绞肉压成的牛肉。呢几款要煮耐一点,牛筋软腍腍QQ。牛羊拼盘超美的摆设,挂起来像

椒香酥肉充满。花椒香气,越食越香。

非遗三味锅

冷锅鸭血

烽火戏猪喉

冰川鹅肠
鹅肠超长,完全冇异味,冇肥膏,爽口。

鲜毛肚
没有经过漂洗嘅牛柏叶,大大块好爽口。

手切吊龙
用上圣旨摆设,好有气势,呢个部位嘅牛肉,细致嫩滑。

发源地水八块

牛羊拼盘
超美的摆设,挂起来像扇的是牛肉,底下系羊肉,薄薄一片,新鲜好味。

丸滑拼
虾滑,墨鱼滑,贡菜猪肉丸,牛丸以及鱼腐各以小水晶瓶承载,虾滑墨鱼滑足料爽口,贡菜猪肉丸好爽口,味道有惊喜。

冻豆腐
冻豆腐的摆设像花画,赏心悦目。放入汤底内尽吸汤汁精华。

千张
一朵朵漂亮嘅菊花,真系唔舍得食,千叶放入汤中煮耐一点,好吸汤汁。

亁脆贡菜
呢款菜系以前进煮俾皇帝食嘅,口感超爽脆,好特别。

原山菌菇拼盆
多款新鲜嘅珍菌,新鲜竹笙咁大个都系第一次见,仲有鲜味爽口嘅鸡枞菌,口感特别嘅鸡油菌,香味浓厚嘅牛肝菌片,爽口嘅珊瑚菌同埋绣球菌。

翡翠厚海带
最后仲有海带清清热气。

重庆小面
呢款面条好滑,配上重庆辣汤底,口味正宗好惹味。

酸辣粉
酸辣粉口感Q弹,好醒胃。

总括而言,呢餐食得好满足,食物赏心悦目,食材特别,味道正宗,就好似去咗重庆城,餐厅服务环境很好。下次一定会再嚟,呢度除咗系火锅宴客天花板,亦有平价套餐。