2019-07-02 84 浏览
旺角雅兰又开左新餐厅,今次呢间系食中式精致点心的。餐厅位于商场2楼,系牛角隔离,装修都几靓,而且餐厅都几大,座位舒适宽敞,有圆枱也有卡位。座低后店员会询问要咩茶,而这里的茶跟出面都有少少唔同,有其他唔同口味,我们就叫左玫瑰荔枝茶。闻上去好香玫瑰味,饮落去都香,好有消滞的感觉。点心都有几多唔同既款式,除左点心,都有小菜可以拣,但因为我地都唔太肚饿,所以就只系叫点心试试。创作六式拼盘($198),这款点心拼盘几抵食,可以一次过试哂佢地好食的点心,而且每款有2粒,可以供2个人食用。这个点心拼盘包括了墨汁蟹粉虾饺、海胆凤眼饺、鲍鱼鸡粒酥、咸水角、流心煎堆仔同埋燕窝蛋挞。墨汁蟹粉鲜虾饺真系食到入面有蟹粉,味道都几浓,虾肉够爽口,虾饺皮都够薄!海胆凤眼饺,我真系第一次食点心有海胆,感觉好特别,海胆既鲜甜跟凤眼饺的馅料好夹!流心煎堆仔入面有黑芝麻酱做流心,唔会好甜,煎堆仲系好脆口!燕窝蛋挞口感几特别,蛋挞暖暖的,燕窝冻冻的,冷热交溶好得意的口感!麻婆豆腐日本带子饺($58),黎到呢度当然要试下D新式的点心,呢款外皮绿色,内里是麻婆豆腐味的带子饺,味道真系几似麻婆豆腐,带有少少辣,系一个几好的尝试!首
旺角雅兰又开左新餐厅,今次呢间系食中式精致点心的。
创作六式拼盘

麻婆豆腐日本带子饺

首创墨汁肠卷
首创墨汁肠卷($38),呢款口感有D似腊肠卷,不过这里是切开了一片片,墨汁肠似台湾那款,所以食落有D爽口,几香墨鱼味,整体味道不错!

这间餐厅很适合跟长辈或游客黎试下,而且食物质素不错,值得再次光临!
2019-06-23
创作六式拼盘