启德AIRSIDE开咗一段时间, 终于冇咁多人, 我们先黎到呢到揾食😆今次食呢间中菜 - 岚月,主打新派中菜,环境好靓有格调,啱哂打卡,食物亦好精致~我地拣咗LUNA Chef’s Set Dinner,有齐前菜+汤+主菜+主食+甜品,超丰富!😋前菜有➡️”法国边豆素羊肚拌油鸡枞菌、昆布龙眼蜜烩金蚝、梅酒鹅肝冻”,➡️金蚝肥美弹牙,加埋昆布同龙眼蜜,增添咗浓郁鲜味,同淡淡嘅甜味而➡️”梅酒鹅肝冻”个鹅肝冻质地幼滑,加入梅酒可以解腻,好开胃👍🏻跟住上咗➡️”花胶石斛牛肝菌炖螺头汤”,绝对系养生靓汤,牛肝菌加埋螺头浓郁同鲜味!黎到主菜➡️”若竹虎虾、金不换头抽嘉美鸡配萝卜糕、忌廉鱼子酱浸白芦笋”,➡️”若竹虎虾”都几大只,肥美弹牙,面头加左d辣椒子/胡椒粒,入口之时就有小小辣辣咁刺激味蕾,几过瘾~😆➡️”金不换头抽嘉美鸡配萝卜糕”,嘉美鸡放系萝卜糕上,肉质几嫰滑,而萝卜糕吸晒头抽汁,味道几夹~跟住上埋主食➡️”松茸羊肚菌烩饭” ,每粒饭粒分明,又唔会太干,仲保留咗软糯感,饭粒索晒松茸味好香,羊肚菌味道浓郁,食到劲饱!仲另外点咗个人气嘅➡️”咖啡熏20日初鸽”,乳鸽就食过,但系咖啡熏乳鸽系第一次食,鸽肉质鲜嫩

前菜

花胶石斛牛肝菌炖螺头汤

若竹虎虾

金不换头抽嘉美鸡配萝卜糕

松茸羊肚菌烩饭

仲另外点咗个人气嘅➡️”咖啡熏20日初鸽”,乳鸽就食过,但系咖啡熏乳鸽系第一次食,鸽肉质鲜嫩,经过20天以咖啡粉熏制后融入了咖啡的浓郁醇厚,肉质更增添独特香气~
咖啡熏20日初鸽

最后嘅甜品绝对一定要食埋➡️”特浓朱古力慕丝配辣味朱古力曲奇”,慕丝入口滑顺,朱古力味超浓,唔甜,偏向dark chocolate,朱古力控系必食!
特浓朱古力慕丝配辣味朱古力曲奇

整体黎讲,”岚月”价格定位稍高 (见到用某信用卡有9折优惠),上菜时间较长,但如果想揾一间环境靓又坐得舒适既中菜餐厅,系唔错嘅选择~

🔹LUNA Chef’s Set Dinner ($698/ person)
🔸咖啡熏20日初鸽 ($118)
2024-04-29
前菜