2020-01-31
今日荃湾办年货,又喺openrice揾嘢食,发现呢间位于如心广场嘅点一龙装修新颕,简洁点心同小菜嘅配搭,唔止早餐午餐,其实晚饭都系个唔错嘅选择餐厅环境减去传统酒楼嘅土气,换上新派风味,所以都会有另一种用餐心情。滑蛋百合炒虾仁,今晚所点当然点心,小菜都要一试,而呢度滑蛋虾仁,蛋香而口感滑,惊喜处就系加入百合,淡淡嘅百合香又唔会抢走蛋嘅香味,但又增加左度𩠌嘅层次唔错。栗子鸡煲仔饭配油菜,饭粒分明,饭焦就可能我们焗太耐略为偏硬,而栗子鸡,个人觉得栗子要炆鸡先有融为一体嘅感觉,所以有点普通。炸子鸡,呢度鸡外皮薄脆如纸,鸡肉嫩滑,但咸味再加重啲可能会更好。水煮鱿鱼避风溏糯米蟹--外形真系略为失望,因为貌似畸形蟹,但胜在入有惊喜,炸糯米馒头嘅口感,而内馅满满由猪,鸡,蟹组合嘅馅料好有惊喜。海虾脆春卷点心上场,比起一般酒楼健康,食落较少油,也不失应有风味,酱皇蒸凤爪,虾饺皇(皮薄,虾肉新鲜),班兰马拉糕杞子鲜虾烧卖
装修新颕,简洁
点心同小菜嘅配搭,唔止早餐午餐,其实晚饭都系个唔错嘅选择
水煮鱿鱼
海虾脆春卷