2021-07-15
咁啱要去HKU 行过附近见到间咁靓嘅蓝白色Cafe 已经俾佢个门口吸引咗😍 就决定入去食返个lunch先🤤3-Course Lunch 包左餐汤+主菜+饮品 仲可以加钱要沙律蒜蓉包同埋甜品🤣▫️蕃茄牛肉杂菜浓汤餐汤嘅蕃茄同牛肉好多好足料 牛肉炆到好淋好入味😋 最值得一赞嘅系伴碟嘅点缀 花画得好靓好精致☺️ 伴碟主要用上三文鱼子 洋葱 同蕃茄 感觉清新开胃💕▪️泰式咖喱鸡配印度薄饼 ($168)咖喱以姜黄及多种香料熬煮而成 椰香味浓 🤤 鸡炆得嫩滑 仲配埋薯仔翠玉瓜沙律菜🥗同番茄🍅 印度薄饼点上香而不辣嘅咖喱一齐食 特别开胃🤓▫️明太子海胆长通粉($198)海胆味道鲜甜浓郁 煮出嚟嘅汁够晒creamy🤤 长通粉嘅烟韧度煮得刚刚好 挂汁力亦都好高😝 明太子亦都有好多粒增添口感😌▪️ Tiramisu (+$48)个面落咗好多咖啡粉 中间𠮶层系Mascarphone cheese🧀 底层系索满酒嘅手指饼 三层嘅份量调配得唔啱好😛▫️洛神花黑杞子茶花茶里面嘅冰系用碟豆花及花瓣整嘅 每一粒都系独一无二😍 酸酸甜甜嘅洛神花配上 淡淡清香嘅黑杞子 有助降血脂 明目及抗衰老 非常养生😉▪️ Americano呢道
▫️蕃茄牛肉杂菜浓汤
▪️泰式咖喱鸡配印度薄饼 ($168)
▫️明太子海胆长通粉($198)
▪️ Tiramisu (+$48)
▫️洛神花黑杞子茶
▪️ Americano
呢道嘅americano较薄身较易入口 香浓嘅espresso 加入冰🧊 酸度恰到好处☕