2021-08-23 48 浏览
有一日喺YouTube上面睇到有个频道介绍亚洲美食,其中一间就系观塘嘅财记美食,见到超有火喉嘅小炒,再加上又近自己,就揾埋屋企人去食返个晚餐,做好安心出行同埋量体温就安排入座!椒盐鲜鱿,鱿鱼新鲜唔霉,面粉底唔厚,除咗脆口之外,鱿鱼嘅味道更加突出。仲有除咗有炸蒜之外,仲会有啲辣椒碎,辣味令到道菜更惹味,我哋都更加开胃!豉椒炒蚬,好大碟,真系好大碟!蚬既量多,蚬肉都好鲜甜,豉椒味道够。所有蚬受热都好平均,全部都开晒壳,而且冇沙冇泥,洗得好干净!西兰花蜜椒腰果牛柳粒,腰果即炒好脆口,牛柳粒有些少烟韧但牛味够重,最突出嘅系个蜜淑汁,蜜糖味浓,配埋甜椒做出嚟嘅汁酱同牛柳粒不谋而合,放底嘅西兰花都吸晒所有味道既精华!菜远斑腩炒面,斑腩量多又大旧,咬落口啖啖肉。而最重要就系个面底,面底煎得够香脆,多余嘅油份都分隔咗出嚟,唔会令到碟底充满油份,再者茨汁嘅份量都啱啱好,唔会令到个煎面底咁快变冧!
2021-08-19