2019-02-11
最近行过中环士丹利街,见到午饭时间有一间餐厅人来人往, 探头一望,原来呢间新开既餐厅都几特别, 因为一间食店就有齐面包西饼、日本食物(包括寿司刺身饭等等)等等, 真正一间就满足晒所有朋友既要求同需要! 因为刚好食过Lunch, 见到面包西饼柜放左琳琅满目既靓靓西饼同面包, 外表全部都好精美! 就好似我地平日好中意去深圳食喜茶同奈雪之茶果啲靓靓面包咁, 不过而家唔洗专程去深圳, 因为呢度既水准比深圳仲好食! 买左几款面包同西饼试下先, 细问之下原来呢间食店系翠华名下, 果然大有来头, 店中分三间店, 分别精致面包类 - BEAT Bakery; 高级西饼类 - Chez Shibata 同埋日本料理- 廿一堂等等~ 我分别点了四款面包, 包括火红龙卷风、薯薯家族、蓝色风暴、黑色幽默等等~ 火红龙卷风 - 粉红色超吸晴! 这里的面包标明是用上百份百日本面包, 天然酵母, 每天新鲜制作, 难怪面包食落去又软熟又烟韧、而且坚果和提子超多, 好有咬口和质感呢~ 薯薯家族 -原个蕃薯加左系包入面, 一啖咬落去, 蕃薯既甜同香渗左系入面, 再加上入面仲有一大层紫色既薯蓉, 令到整个包更
因为呢度既水准比深圳仲好食!
薯薯家族 -原个蕃薯加左系包入面, 一啖咬落去, 蕃薯既甜同香渗左系入面, 再加上入面仲有一大层紫色既薯蓉, 令到整个包更加松软、更加好味!
黑色幽默 -以黑色抢眼造型, 面包皮用上墨汁来整, 而入面就用左芝士、火腿、洋葱、芝士粒等等, 食落去辣辣地好惹味!
蓝色风暴 - 造型靓靓, 呢个蓝色实在好吸睛! 原来蓝色系用左蝶豆花来整, 唔系用色素架~
而入面系蓝莓软芝士包, 芝味浓郁, 而且口感QQ, 唔会太滞口, 清爽好味!
最后来个靓靓又清香既蝶豆花茶, 用上火炉仔来烘着, 饮时有淡淡清香既蝶豆花香味,
加少少蜜糖, 正正中和左面包既油腻感, 饮落去好舒服, 唔错~~
BEAT Bakery
中环士丹利街33号地舖