2024-01-09
朋友住马鞍山,而佢一直都比较偏好上海菜,自然由佢介绍就近餐厅,最终选择咗「龙门客栈」,食物都系由佢发板,唔使谂,最好!🤣餐厅内环境宽敞,坐得非常舒适,可以慢慢倾计!点了一个二人餐,以下都系餐内可选择的项目:水晶肴肉、脆皮素鹅~肴肉令我觉得非常惊喜!本该透明既部分,竟然加上醋,令整件事提升咗层次,以开胃菜嚟讲,可以话系100分!特色酸菜鱼~配料非常丰富,鱼片够滑,酸酸麻麻,令人胃口大开!葱爆牛肉~牛肉份量非常多,酱汁香浓够晒入味!牛片够晒香滑,一啲都唔韧!崧子菜粒炒饭~粒粒分明,食得出大厨嘅镬气!份量恰到好处!崧子有画龙点睛嘅功效👍海王鲜鱼羹~鲜鱼羹鲜味十足,内有豆腐、鸡蛋、虾... 等等,配搭得宜!酒酿丸子~桂花香浓,丸子有嚼劲,清淡之余带有微微香甜👍以下系单点项目:鸡丝粉皮~麻酱系一个特浓版本,每条粉皮都沾满非常够味份量恰到好处!上海小笼包~皮薄馅靓,每只小笼包内嘅汤汁有一匙羹嘅份量,算系非常多汁,十分出色!豆沙锅饼~外脆内香甜,豆沙馅料均匀,即叫即整,非常有新鲜!
餐厅内环境宽敞,坐得非常舒适,可以慢慢倾计!
点了一个二人餐,以下都系餐内可选择的项目:
酒酿丸子~桂花香浓,丸子有嚼劲,清淡之余带有微微香甜👍
以下系单点项目:
豆沙锅饼~外脆内香甜,豆沙馅料均匀,即叫即整,非常有新鲜!