2020-11-28 52 浏览
见有新餐厅开张,一于黎试下先,呢间餐厅主打精致中菜路线,内里环境装修得都几高级,而且够宽敞,坐得舒适,餐具都几有质感👍🏻今次食佢个颜府尝味午餐菜谱($150/1位)*2,里面包括头盘、颜府精选老火汤、主菜、甜品,另外收茶芥($20/1位)*2前菜:今日系干煸四季豆,少少辣,够开胃头盘:六款选一款,拣左海蜇青瓜、葱油鲜虫草花云耳海蜇青瓜:海蜇同青瓜食落爽口,而且够入味😄葱油鲜虫草花云耳:食落鲜甜,几有口感😉自选点心拼盘两件:拣左药膳小笼包、脆皮焗叉烧包药膳小笼包:皮薄得黎唔会一夹就穿,咬开就有D汤汁爆出黎,香浓药膳味,感觉几养生😍内里猪肉馅料都吸收左汤味几鲜脆皮焗叉烧包:外层好酥脆,而内里好足料,叉烧惹味得黎唔会过咸😋主菜:六款选一款,拣左荷香鲜沙姜陈皮生煎鸡焗饭、三葱烧班球三葱烧班球:即系以姜、葱、蒜黎作调味,所以味道层次都几丰富,班球烧得好香,火喉适中,肉质嫩滑而且食落冇骨😋荷香鲜沙姜陈皮生煎鸡焗饭:呢个用荷叶做底黎焗嘅饭,上菜时已经闻到好香,食落去D饭都充满荷香味,正😋而D鸡都煎得好香,食落多种味道交叠,都几特别😉先黎张大合照🤩甜品南北杏雪耳炖万寿菓:木瓜煮得够淋,甜甜地,够滋润😋

前菜
前菜:今日系干煸四季豆,少少辣,够开胃

头盘:海蜇青瓜、葱油鲜虫草花云耳
头盘:六款选一款,拣左海蜇青瓜葱油鲜虫草花云耳

海蜇青瓜
海蜇青瓜:海蜇同青瓜食落爽口,而且够入味😄

葱油鲜虫草花云耳
葱油鲜虫草花云耳:食落鲜甜,几有口感😉

自选点心拼盘两件:拣左药膳小笼包脆皮焗叉烧包

脆皮焗叉烧包

主菜:六款选一款,拣左荷香鲜沙姜陈皮生煎鸡焗饭三葱烧班球
三葱烧班球

荷香鲜沙姜陈皮生煎鸡焗饭

先黎张大合照🤩

甜品
南北杏雪耳炖万寿菓
南北杏雪耳炖万寿菓:木瓜煮得够淋,甜甜地,够滋润😋

古法马拉糕、二㶽头蛋散
古法马拉糕二㶽头蛋散:怀旧经典小食,甜得黎唔会腻,好有质素,作为圆满结束今餐午餐🥰

平时好少食高级中菜,今餐午餐嘅安排食完都觉得几有水准,好似食西餐咁由前菜、主菜至甜品咁逐一次序上👍🏻另外职员都好主动收碟同帮忙加茶,几有效率😉可以好放松心情慢慢享受呢一餐LUNCH🤩

补MENU
2020-11-17