2019-08-29
福川主打西日合壁既厨师发办,有别于一般传统嘅日式厨师发办,除左有新鲜既食材同精湛嘅厨艺之外,仲加入左大量创意,创作左自己独有既菜式同调味,个种味道系独一无二既,令人久久不能忘怀,非常回味。前菜包括水云醋,因为加左醋汁,酸酸地更加开胃。浓郁嘅虾肉配上乌鱼子,系两种截然不同嘅味觉享受,又出奇地配合。香滑既豆腐有香浓既豆味,食落好香,系好舒服嘅味道。牡丹虾就算唔加任何配料同调味,原汁原味都已经非常香口,虾既香味系口腔中久久不散。鲷鱼上有金箔片,睇落去高贵奢华,打卡一流。鱼肉仲有少量带酸味既啫喱,增加味道层次。而大拖罗令我一试难忘,超级肥美。寿司系八爪鱼同金目雕,两款各有特色。鱼肉可以用外脆内软黎形容,鱼鳞脆卜卜有鱼香,鱼肉则香滑鲜嫩。最特别嘅系个酱汁,佢系甘笋鱼汤香浓得黎又唔会盖过鱼既鲜味。大虾新鲜,口感爽口弹牙。而盐焗鲍鱼相当出色,蟹肉海苔汁再加一旧用瑶柱水煲过既冬瓜,好特别嘅煮法,冬瓜咬落去好多汁。宫崎牛肉肉香满溢,食完会唔会成口油,浓而不腻。炒饭都好正,镬气十足👍🏻炒蔬菜好鲜甜,爽口多汁。最后有三款甜品为今餐画上句号,非常之满足,尤其系日本嘅哈密瓜🍈甜到入心,好幸福呀!
鲷鱼上有金箔片,睇落去高贵奢华,打卡一流
寿司系八爪鱼同金目雕,两款各有特色。
大虾新鲜,口感爽口弹牙。
宫崎牛肉肉香满溢,食完会唔会成口油,浓而不腻。 炒饭都好正,镬气十足👍🏻炒蔬菜好鲜甜,爽口多汁。