2022-03-09
꧁龙点心꧂话说上次二顾草芦 nutmad 新店失败饥寒风雨交加下惟有去对面嘅点心店食又竟然俾我误打误撞发掘到好西(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢间新派点心有几多创新小点做得精致又好味大家可以sᴀᴠᴇ定等啊婆可以饮茶见sᴏᴏɴ仔时去食番一盅两件༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄❥ 黑金流沙包 $𝟯𝟮~❁❀推介❁❀~一摵开就见到超流心嘅流沙涌出黎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)既有奶黄嘅甜又有蛋黄咸香 味道平衡得好好 而且个包够软身同湿润平时怕肥同腻嘅我都忍唔住自己食哂成个♡´・ᴗ・`♡个人觉得佢同新兴有得ꜰɪɢʜᴛ (住过ʜᴋᴜ ʜᴀʟʟ嘅实识😉)❥ 口水汁龙利鱼肠粉 $𝟰𝟮第一次食用鱼做馅嘅肠粉 肠粉皮够滑 不过因为龙利鱼肉质较腍 夹埋落去成个口感无用牛肉/叉烧/虾肉咁有ᴄᴏɴᴛʀᴀsᴛ但系口水汁好正!够麻够辣有花生!配埋爽脆青瓜一齐食就ᴘᴇʀꜰᴇᴄᴛ❥ 龙烧卖 $𝟯𝟴(怀旧烧卖,麻辣牛肉烧卖,蕃茄海鲜烧卖,龙虾汁墨鱼烧卖)饮茶唔系唔食烧卖下话呢度有六款唔同烧卖 想试多啲唔同款式就嗌左呢个龙烧卖味道同描述相符 麻辣牛肉好麻但系系牛肉球𠮶种味 我麻麻蕃茄海鲜酸酸甜甜几特别龙虾汁墨鱼够爽口弹牙❥ 大澳虾酱鲜鱿卷 $𝟰𝟴一上菜
꧁龙点心꧂
话说上次二顾草芦 nutmad 新店失败
饥寒风雨交加下惟有去对面嘅点心店食
又竟然俾我误打误撞发掘到好西(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
呢间新派点心有几多创新小点
做得精致又好味
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
❥ 黑金流沙包 $𝟯𝟮
~❁❀推介❁❀~
一摵开就见到超流心嘅流沙涌出黎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
既有奶黄嘅甜又有蛋黄咸香 味道平衡得好好
而且个包够软身同湿润
平时怕肥同腻嘅我都忍唔住自己食哂成个♡´・ᴗ・`♡
❥ 口水汁龙利鱼肠粉 $𝟰𝟮
第一次食用鱼做馅嘅肠粉
肠粉皮够滑 不过因为龙利鱼肉质较腍
夹埋落去成个口感无用牛肉/叉烧/虾肉咁有ᴄᴏɴᴛʀᴀsᴛ
但系口水汁好正!够麻够辣有花生!
配埋爽脆青瓜一齐食就ᴘᴇʀꜰᴇᴄᴛ
❥ 龙烧卖 $𝟯𝟴
(怀旧烧卖,麻辣牛肉烧卖,蕃茄海鲜烧卖,龙虾汁墨鱼烧卖)
饮茶唔系唔食烧卖下话
龙虾汁墨鱼够爽口弹牙
❥ 大澳虾酱鲜鱿卷 $𝟰𝟴
一上菜已经闻到好香虾酱味
食落都系好重咸鲜味同鱿鱼好夹
仲要炸到咁香脆真系难以抗拒(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
❥ 凤爪拼金钱肚 $𝟯𝟲
大个左先识欣赏金钱肚 钟意佢够爽有咬口
我比较喜欢沙嗲酱𠮶种
虽然呢度嘅系豉椒金钱肚 但味道口感都不错
唯独系个酱比较油腻 有点滞
💬 整体质素很不错呢 港式怀旧风的装修具特色 食物精致得黎价钱又唔贵 饱到捧住个肚走但埋单每人都唔洗$𝟭𝟬𝟬 推介呢
ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8.3/10 👱🏻♀️8/10
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 龙点心 (观塘)
观塘观塘道398-402号Eastcore1楼4号舖
#cty_观塘