2019-04-04 49 浏览
今日去开观塘,一于就系观塘揾食啦!朋友话想食西餐,于是就拣左呢间食,因为睇openrice 啲食物相片都几吸引,似有质素!呢到个环境好别致,餐厅嘅摆设,设计可以店主有花心思!好简单嘅menu,但有哂前菜、主菜、甜品,仲有一张drink menu!但好可惜冇Dinner set,因为最钟意有set可以有埋汤加面包,甜品咁,但原来午餐系有做set,等我下次都黎试下,食过番寻味!慢煮西班牙黑毛猪配大蒜伴薯蓉 $198先慢煮后再煎香个面,切开之后,见到里面既肉呈嫩粉红色,黑毛猪嘅味道够浓,,肉汁又嫩滑,又够香!好欣赏个伴菜系南瓜蓉和薏米,个南瓜蓉够甜,食落好绵绵;个薏米软硬适中,成个配搭好正!美国牛柳配澳洲龙虾 $298冲著龙虾而来,龙虾整得好高质,肉质弹牙,唔系唔新鲜冇味同软身个啲,表面加了芝士和香草去焗,但又冇因为咁而掩盖了龙虾嘅鲜味,相当好食!牛柳处理得好好,7成熟都唔会好韧,入口够嫰,但牛味不算太特出。旁边的沙律菜都有落到黑醋,而且仲好新鲜!炸番薯条配酸忌廉个番薯条都整我好好,炸得干爽,完全冇油腻感,食落仲系好脆,就算放左一阵都系够脆,炸功了得!🔎 Little

慢煮西班牙黑毛猪配大蒜伴薯蓉 $198

美国牛柳配澳洲龙虾 $298

炸番薯条配酸忌廉

🔎 Little Tipsy Restaurant & Bar
观塘开源道71号王子大厦9楼A舖
🍽8/10