2024-11-16
西九附近有间小炒同糖水兼嘅铺头,满足晒我地对宵夜嘅渴望😝原本以为XO酱炒萝卜糕系主打,打开menu先发现仲有传承嘅老火粥同五花八门嘅中西糖水😌我哋叫晒两个主打加糖水,埋单都系二百几蚊,真心推荐比大家入去试下 👍🐷鸭肾菜干猪骨粥 $38 (😸😸😸😸) 呢碗老火粥香气四溢,散发出微既菜干同淡菜味😌食落咸味淡菜香味非常突出,唔似落味精得出嘅死咸😄材料有鸭肾、菜干、猪骨同淡菜😆菜干味落晒落个粥,不过清洗干净无砂,猪骨就用咗咸预先腌制😛调味上若果咸味再轻啲会更好,但呢个价钱真系抵😛🌶 XO酱炒萝卜糕 $36 (😸😸😸😸😺) 未上菜已经听到厨房嘅火炉声,超有镬气🔥一上碟就闻到手工制XO酱嘅辣海鲜香味🤤萝卜糕配上XO酱辛辣同咸味,好惹味😋垫底仲有啲椰菜同豆芽,清爽又唔抢味,配搭埋个粥真系宵夜嘅完美配搭😎🦐 XO酱虾米肠 $32 (😸😸😸😺) 呢道虾米肠吸满咗XO酱嘅味道,虾米虽然唔多,但好入味😏味道上因为同一种XO酱,所以同萝卜糕大致相同~建议主打XO酱炒萝卜糕会更有特色😆🦄白马王子(热) $56 (😸😸😸😸😺) 雪耳桃胶腐竹糖水炖蛋白,视觉上已经好丰富,质感滑顺,一口吞落肚口感超smoot
🐷鸭肾菜干猪骨粥 $38 (😸😸😸😸)
🌶 XO酱炒萝卜糕 $36 (😸😸😸😸😺)
🦐 XO酱虾米肠 $32 (😸😸😸😺)
🦄白马王子(热) $56 (😸😸😸😸😺)
雪耳桃胶腐竹糖水炖蛋白,视觉上已经好丰富,质感滑顺,一口吞落肚口感超smooth,食完辣再食返个暖暖嘅糖水完美中和返个胃☺️特别想赞桃胶有预先煮开,唔似其他餐厅食落太硬😬
🦄 椰汁芒果爆珠西米炖蛋白(热) $56 (😸😸😸😸😺)
呢道甜品绝对满足芒果控🥭! 里面有芒果爆珠、芒果粒同芒果汁,香甜滑嫩带有芒果融🤩果肉无渣好适合小朋友🥰底部嘅炖蛋白亦好滑,带有啖啖嘅甜味😋
(*不设加一服务费)
服务:😸😸😸😸
环境:😸😸😸
回头:😸😸😸😸
打卡指数:😸😸😸
整体评分:😸😸😸😸
价:~$80/per person
📍 糖水档1987 (佐敦)
佐敦文汇街25号文景楼地下C号舖