2021-06-16 149 浏览
梳子鱼第一次食呢只鱼,肉质都几Soft,令人误以为似系⋯⋯银雪鱼。但后者会甜啲,因为西京烧。而呢个就会系轻轻的咸味多啲。豆腐蟹肉面豉食完整个人会觉得健康左,好中意食豆腐(唔好谂错隔篱)。而蟹肉都系丰富咗个口感,面豉都唔会太多变左喧宾夺主,算系恰到好处啦。土佐醋萤光鱿鱼我真系试过遮住佢,萤光唔系萤光嘅。有土佐醋助一助就有返啲味道,第一次食全只嘅迷你鱿鱼,口感都唔太Un~但都系需要少少牙力嘅。沢蟹哈哈,上次坐系Bar枱食寿司见到过,今次终于知道原来系叫做「沢蟹」。不过可能自己唔太好蟹,感觉无咁特别~ 亦都可能系因为与拖罗相比比下去。紫海胆生拆松叶蟹脚海胆嘅鲜甜⋯我觉得系超越左马粪海胆嘅味道,加埋蟹脚嘅肉有翻小小口感,感觉无咁滑汕汕啰。大拖罗虽然贵,但系偶尔嘅奢侈来奖励自己。难怪日本人钟意吞拿鱼多过三文鱼,可能就系因为拖罗 XD 好似食紧深海而嚟嘅和牛一样﹗有油脂有口感。

豆腐蟹肉面豉

土佐醋萤光鱿鱼