2023-08-14
自己本身好钟意食乳酪雪糕,记得仲读紧书𠮶阵学校附近有任食嘅乳酪雪糕店,成日放咗学就会去打趸,系青春呀!🥺但系而家好多乳酪雪糕店都执晒笠,想食都好难揾到,今日放工行过佐敦见到有间红色砖墙嘅小店,仔细睇竟然系卖乳酪雪糕,咁梗系要试吓啦!▫️酥皮筒 Meringue Cone ($58) 4/5呢款会跟一个酥皮筒,仲可以拣2款配料 + 1款sauce,叫咗焦糖杏仁太妃糖+抹茶麻糬+梅酒sauce。本身谂住拣抹茶牛乳酱,但店员话原来佢哋有隐藏sauce!有3款酒类嘅酱🍾分别系桃酒、梅酒同蜜柑酒,酒鬼朋友即刻转咗拣梅酒🤣我开头担心会唔夹,试完点知又唔会,酒味唔系好浓,但都食到阵阵梅子味,配埋乳酪雪糕又几特别。酥皮筒酥脆得嚟又有牛油香,连埋yogurt一齐食唔会有油腻嘅感觉。太妃糖嘅焦糖味浓又唔会太甜,口感丰富,食到香脆嘅焦糖同杏仁,同时又食到太妃糖嘅柔软,呢个我钟意!而麻糬就大粒软糯,不过就食唔到抹茶味,烟韧控叫原味就可以😬▫️满足杯 Regular Cup ($56) 4/5呢个价钱连3个配料同1款酱汁,拣咗brownie + 原味麻糬 + 焦糖脆脆 + baileys朱古力酱。Brownie有两
▫️酥皮筒 Meringue Cone ($58) 4/5
▫️满足杯 Regular Cup ($56) 4/5
呢个价钱连3个配料同1款酱汁,拣咗brownie + 原味麻糬 + 焦糖脆脆 + baileys朱古力酱。Brownie有两细旧,朱古力味浓🍫原味麻糬大大粒有口感,够晒烟韧。焦糖脆脆细细旧食得好方便,脆卜卜唔黐牙。Baileys朱古力酱真系食到微微酒味,之前试过唔少baileys制品,好多都食/饮唔到酒味,呢个真系有惊喜!💖
乳酪雪糕质地好滑,酸酸甜甜好开胃。店舖唔大,但系装修设计都有花心思,室内外都有唔少打卡位。不过夏日炎炎雪糕真系溶得好快,系我等店员整第二杯想两杯一齐影相𠮶阵第一杯已经溶咗好多,整到成手都系,大家打卡都要快手啲如果唔系就会好似我咁捩弃🥹
Overall rating (5粒⭐️为满分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服务:⭐️⭐️⭐️⭐️