2015-06-17
自从发现咗佢之后, 我等草根阶层, 无带食物那天好自然嚟呢度或者去老麦, 而呢度比较强的地方系烧味之外其他嘅茶餐厅碟头野都好似样, 绝对唔会为咗赚多一两蚊减料头,减饭,减面之类的常见招式, 应该要落的材料都会落晒, 在这两个月份主要试的是传统茶记碟头饭或者蒸𩠌套餐.14 May 星洲炒米 呢个米粉嘅料头好足, 洋葱丝, 葱青, 火腿丝, 义烧丝, 蛋丝,红椒粒, 咖哩有色但味不太突出,21 May 干炒油河, 名乎其实的”油河”, 河粉是阔身那种, 芽菜同牛肉系主角, 酱油少咸带甜色深,落咗多少油唔清楚但就每条河粉都油光满面, 叫得呢个河粉就预咗啦! 唔够油炒嘅牛河真的好难食, 唔食佢好过! 芽菜重还有些爽口, 牛肉片大大片口感就系有腌过嘅不过尚还可以接受啦, 如果葱青可以多一点的话效果会更好,22 May 油鸡烧肉饭, 随意斩来的居然有鸡脾是始料不及的, 鸡肉好滑, 酱油色深但不会过咸, 烧肉也是带点脆皮, 肉不是只有瘦肉带点脂肪抵赞, 烧汁都啱啱好够用,26 May 香橙猪扒饭, 猪扒是大量的, 走油后口感仍然Juicy,最令自已觉得佢地够认真的是个汁, 用上半个橙去做这汁, 虽然
14 May 星洲炒米 呢个米粉嘅料头好足, 洋葱丝, 葱青, 火腿丝, 义烧丝, 蛋丝,红椒粒, 咖哩有色但味不太突出, 21 May 干炒油河, 名乎其实的”油河”, 河粉是阔身那种, 芽菜同牛肉系主角, 酱油少咸带甜色深,落咗多少油唔清楚但就每条河粉都油光满面, 叫得呢个河粉就预咗啦! 唔够油炒嘅牛河真的好难食, 唔食佢好过! 芽菜重还有些爽口, 牛肉片大大片口感就系有腌过嘅不过尚还可以接受啦, 如果葱青可以多一点的话效果会更好, 22 May 油鸡烧肉饭, 随意斩来的居然有鸡脾是始料不及的, 鸡肉好滑, 酱油色深但不会过咸, 烧肉也是带点脆皮, 肉不是只有瘦肉带点脂肪抵赞, 烧汁都啱啱好够用, 26 May 香橙猪扒饭, 猪扒是大量的, 走油后口感仍然Juicy,最令自已觉得佢地够认真的是个汁, 用上半个橙去做这汁, 虽然个汁较酸但真橙做嘅汁少少酸都可以接受嘅! 但如果唔接受食饭同时食到暖橙的话这可能不是一个恰当嘅选择, 香橙汁嘅份量则完全可以盖过整个饭面! 01 June 梅菜蒸鲩鱼, 两条菜加上梅菜两样菜都有, 梅菜的咸味被糖的甜味中和了, 鱼是鱼腩位置相当大旧, 蒸的时间刚刚好鱼肉紧熟, 豉油汁带点鱼嘅鲜甜味系呢个𩠌嘅精髓!